Styrgruppsmöte i ”Bröd i Bergslagen”

Styrgruppsmöte i Leaderprojektet "Bröd i Bergslagen" på Näringslivskontoret i Smedjebacken. Från vänster Eva Långberg och Birgitta Berg, ABF och Lennart Silfverin från Smedjebackens kommun. Christina Lindeqvist bakom kameran.

Styrgruppsmöte i Leaderprojektet "Bröd i Bergslagen" på Näringslivskontoret i Smedjebacken. Från vänster Eva Långberg och Birgitta Berg, ABF och Lennart Silfverin från Smedjebackens kommun. Christina Lindeqvist bakom kameran.

Vi samlades i Smedjebacken på Näringslivskontoret hos Lennart Silfverin igår eftermiddag. Eva Långberg från ABF Västerbergslagen rapporterade att hon drar igång cirklar kring brödbakning lite överallt nu och har öppnat för samarbete med ABF i Västmanland eftersom Ekomuseum ligger till hälften i det länet. Det blir cirklar i brödbakning både i Norberg och Ramnäs i april. Det rör sig runt Eva hela tiden. Det där med bröd är något magiskt eller ligger det så i tiden helt enkelt, en motreaktion mot det industriproducerade brödet som är bemängt med alla slags underliga tillsatser.  Eva utbildar cirkelledare som sen i sin tur sprider budskapet och lär ut. Det är till nytta för föreningarna. Sen har hon en cirkelverksamhet med invandrargrupperna i Ludvika och på sikt är planen att vi ska mötas i bakstugorna. Surdegsbakandet är en stark trend, ja bröd överhuvudtaget. Det är därför Eva har ordnat en bussresa som utgår från Ludvika och som tar oss till Järna och Saltå Kvarn den 25 mars (bussen är redan fullsatt!) så vi ska få lära oss vad riktigt mjöl är och hur bröd kan smaka när det är riktigt bra kvalitet. I Järna produceras det mycket gott bröd av mycket fina mjöler i bemärkelsen hög kvalitet. Kvalitet – detta lite glömda ord! Vi ska tänka på kvaliteten mycket mera, vi ska återerövra det goda brödet och sprida smakerna vida omkring. Den som en gång fått smak på ett mer gediget bakat bröd har sen svårt att återvända till det bröd som bjuds på butikshyllorna i sina plastpåsar. Goda bröd är en begärlig vara. Det borde finnas plats för kvalitetsbagerier med detta sätt att tänka även här i Bergslagen, inte bara i Stockholm för där börjar det bli gott om småbagerier med långa köer av brödsugna kunder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *