Cassels
I Grängesberg finns en magnifik byggnad som har fått sitt namn efter en känd bankman, Sir Ernest Cassel. Inte någon annanstans i vårt land finns ett konsert- och kulturhus som kan mäta sig med detta.
Att det blev just Grängesberg som fick detta praktfulla hus, berodde på att den engelske bankmannen Sir Ernest Cassel (1852-1921) hade stor lycka med sina djärva investeringar runt om i världen. Han blev en av sin tids rikaste män och fick epitetet ”finansfursten”.
På 1880-talet beslöt han att investera i Grängesberg, då han såg potentialen i de 200 dagbrott och gruvor som fanns här.
Han startade Grängesbergs Grufve AB med affärsidén att samla alla smågruvor under samma tak. Men också alla andra led i produktionen.
För att även kontrollera utskeppningen av järnet finansierade han större delen av det svenska järnvägsaktiebolaget, Swedish Central Railway Association och köpte in sig i Bergslagens mindre järnvägar som blev början till TGOJ (Trafikaktiebolaget Grängesberg Oxelösunds Järnvägar).
Allt hände i en rasande fart. Massor av människor flyttade hit eftersom man skrek efter arbetare. Vid sekelskiftet 1900 var Grängesbergsbolaget landets mest lönsamma företag.
Sir Ernest Cassel var inte bara en skicklig investerare, han insåg även vikten av att gruvarbetarna skulle ha en bra miljö. Därför donerade han pengar till en fond åt Grängesbergs arbetare. Pengarna skulle användas för att anlägga en park med plats för idrottsaktiviteter, dessutom ett ståtligt badhus samt ett skolkök – allt för att arbetarna skulle bli rena till både kropp och själ.
Även bygget av ett makalöst hus med plats för bibliotek, konserter, sammankomster och fester ingick i donationen. Huset fick en fasad som liknade Bank of England och fick namnet Cassels.
Men då styrelsen för donationen endast bestod av direktörer och landshövdingar och inte en enda arbetare, tolkade de fonden så att kända socialdemokrater förbjöds att tala i huset, vilket många reagerade starkt på.
1914 sålde Cassel sina aktier i bolaget. Sju år senare dog han och efterlämnade sin stora förmögenhet åt dotterdottern Edwina, som året därpå gifte sig med Lord Mountbatten.
Valborgsmässoaftonen 1992 utbröt en våldsam brand i Cassels och skadade byggnaden svårt. Taket rasade in och stora delar av interiören förstördes. Som tur var, var huset fullvärdesförsäkrat och styrelsen kunde i samråd med försäkringsbolaget besluta att huset skulle byggas upp igen. Än idag anordnas konserter och andra evenemang här.
Faktaruta
Konsert- och kulturhus i Grängesberg, berömt för sin skönhet och fantastiska akustik. Invigt i januari år 1900. Huset har fått sitt namn efter en av dåtidens rikaste män, finansmannen Sir Ernest Cassel som finansierade bygget och tillägnade det sina arbetare i Grängesbergsbolaget.
Han var god vän med det engelska kungahuset som anlitade honom för att få ordning på sin ekonomi. Hans dotterdotter Edwina är uppkallad efter Edward VII.
Besöksadress Bergsmansvägen 33, 772 40 Grängesberg info@musikicassels.se 0771-626262
www.cassels.eu >.
www.disponentparken.com >.