Cassels

Berömt konserthus donerat av Sir Ernest Cassel. Fasaden inspirerad av Bank of England.

 

Mannen som skapade det moderna gruvsamhället i Grängesberg var den brittiske finansmannen Sir Ernest Cassel (1852-1921) var son till en judisk bankir i Köln. Vid sekelskiftet 1900 var Grängesbergsbolaget landets mest lönsamma företag. Genom djärva satsningar och goda relationer i både det brittiska kungahuset och finansvärlden blev han en av sin tids rikaste män och fick epitetet ”finansfursten”.

 

Byggnaden Cassels Donation reser sig som ett grekiskt tempel över gruvområdet. Ernest Cassel skänkte denna ståtliga byggnad som ett ”tack och farväl” i och med att han drog tillbaka en del av sitt engagemang i bolaget. Fasaden är inspirerad av Bank of England. Huset inrymmer en stor konsertsal, bibliotek och samlingsrum. Politiska och religiösa sammankomster var ej tillåtna vid den tidpunkten. Invigningen med 700 inbjudna tjänstemän och arbetare ägde rum i januari år 1900. I donationen ingick dessutom ett ståtligt badhus, en park med idrottsplats samt ett skolkök – allt för att arbetarna skulle bli rena till både kropp och själ.

 

Vid en våldsam brand valborgsmässoaftonen 1992 skadades byggnaden svårt. Taket raserades och stora delar av interiören förstördes. Cassels Donation har därefter återuppbyggts. Stor omsorg har lagts ned på detaljer som målningar och ornament. Aulan är i dag en av landets förnämsta konsertlokaler och många världsberömda muskier och artister har framträtt i Cassels.

 

www.cassels.eu >.
www.disponentparken.com >.

 

Här laddar du elbilen >