Fingården Skifsen
I Grangärde finnmark finns flera av de intressanta platser som tillsammans bildar Ekomuseum Bergslagen.
Hit kom de första så kallade skogsfinnarna vandrande redan på 1570-talet. De flydde från markbrist och svält i östra Finland. Plötsligt blev de milsvida öde bergslagsskogarna fulla av liv.
En period i Finland på 1600-talet var vädret så kallt att man idag kallar den Lilla Istiden. Massor av människor svalt ihjäl och många tvingades från hem och gård för att undkomma svältkatastroferna. På den här tiden tillhörde Finland Sverige och ett ställe dit de var välkomna var de skogar som idag kallas finnskogen i Grangärde.
Skogsfinnarna blev lovade sex års skattefrihet om de bosatte sig där, byggde sig en bostad och odlade upp marken. De hade god kunskap om att fiska och jaga, men framförallt visste de hur man svedjade i skogen och genom det kunde odla i askan. Att bygga en bostad förstod de sig också på, även om de byggde lite annorlunda än svenskarna. Skogsfinnarna hade varken skorsten eller fönstergluggar i sina hus. Röken släppte de ut genom en lucka i taket.
Skifsen är en finngård ungefär en mil söder om Fredriksberg. Den blev en av de sex första boplatserna i Grangärde finnmark. På 1600-talet flyttade släkten Puuroinen Bure hit. Än idag talas det om flera av deras ättlingar. Zachris Matsson Puuroinen Bure är en av dem. Han nöjde sig inte med att svedja och bruka skogen, istället började han handla med myrmalm. Ja, så bra gick det för honom att han under 1600-talets slut blev nämndeman och styrde ekonomin i hela den här delen av finnmarken. Hans son, som allmänt kallades Rik-Mats, blev också så mäktig att till och med svenska brukspatroner tvingades ta hänsyn till honom.
I över 400 år bodde skogsfinnar i Skifsen fram till 1940-talet, då de två sista ursprungliga gårdarna revs och endast dess grunder lämnades kvar.
Men nu pågår ett unikt, ideellt och långsiktigt projekt här. Föreningen Skifsens vänner arbetar med att uppföra tidstypiska finska hus på gården, sådana som var vanliga på en finngård i mitten av 1700-talet. Idag har man redan byggt ett antal byggnader. Det finns till och med en stuga där man kan övernatta under sommarmånaderna. Den står öppen för vandrare som kommer.
Föreningens ambitioner är att byggtekniken ska vara historiskt korrekt och att byggnadsmaterialet kommer från trakten.
Ja, Skifsen är verkligen en spännande plats att besöka, där det finns massor av intressant att upptäcka.
Fakta
En finngård från 1570-talet där föreningen Skifsens Vänner arbetar med ett långsiktigt projekt att bygga upp byggnaderna på nytt, i samma stil som finngårdar på 1750-talet hade. Platsen är skyltad och går bra att besöka själv. En stuga är öppen att övernatta i.
Vandringsled utgår från Säfsnäs hembygdsgård i Fredriksberg, nya Skifsenleden är 22.5 km, Skifsendagen arrangeras i Säfsenveckan.