Bränntjärnstorpet
I Bergslagens Finnskog är det inte bara männen som tvingats bli starka och målmedvetna. Här har bott många kvinnor om utfört stordåd i det tysta. En av dem var Anna-Stina Knas (1822-1904)
Anna-Stina Knas föddes och växte upp i en liten rökstuga – finnstuga – i Grangärde finnmark, Ludvika kommun. Stugan hade hennes farfar, Mats Pålsson byggt 1793. Hennes pappa hade varit soldat, men tagit avsked på egen begäran, och familjen fick efter det klara sig så gott det gick. Mer än en gång skickades Anna-Stina ut att tigga i gårdarna.
När hon så småningom gifte sig hoppades hon på ett bättre liv. De fick en bit mark av bonden hennes man, Anders, arbetade för och där byggde han en liten stuga åt dem. Men marken där stugan byggdes var sank och blöt och Anders som stått upp till midjan i vatten vissa dagar blev sjuk. När han till sist dog i förtid ville bonden inte längre ha änkan Anna-Stina Knas och hennes barn där.
Efter en lång och uppslitande rättsprocess både med bonden och sedan även med det närliggande bruket, som även de var ute efter marken, förlorade Anna-Stina till sist stugan och tvingades flytta tillbaka till sitt barndomshem, Bränntjärnstorpet. För att inte förlora det också i rättstvisterna, då den stugan låg på brukets mark, kom hon till sist på råd.
Kanske det ändå fanns en möjlighet för henne att ha kvar torpet för sig och sina fortfarande minderåriga barn. Fyrtio meter bort gick länsgränsen mellan Örebro och Kopparberg (nuvarande Dalarna). Grangärde tingslags häradsrätt tillhörde Kopparberg. Om hon flyttade stugan över gränsen till Örebro län, gällde kanske inte utfallet? Sagt och gjort. 1866 fick hon ut pengar för arvet efter sin man Anders. För de pengarna flyttade hon stugan och passade samtidigt på att bygga till en skorsten och öppen spis, så att det blev en svenskstuga.
Efter flytten, fick Anna-Stina oantastad bo kvar i sin stuga. Här bodde också yngste sonen Adolf, som sedermera blev far åt skalden Dan Andersson. Var Dan Andersson fick sina historier och sitt patos ifrån, är inte så svårt att förstå.
År 1890 såldes stugan och änkan Anna Stina Persson flyttade in. Hon bodde här fram till sin död 1935 och blev den sista bofasta i stugan.
Faktaruta
Bränntjärnstorpet byggdes av skogsfinnen Mats Pålsson 1793 och var från början en rökstuga, som efter flytten över länsgränsen byggdes om till svenskstuga.
Härifrån kan man följa den gamla finnstigen till Rikkenstorp.
Poeten Dan Andersson, 1888-1920, ättling till Mats Pålsson växte upp i finnmarken som fick avgörande betydelse för hans diktning.
Platsen är väl skyltad
Föreningen Bränntjärnstorpet facebook>