Kolarbyn

Uppbyggd by med 13 kolarkojor.

 

Natur, skog, sjö. bastu, eld, ved, kolmila, älgsafari, vargspaning. STF Vandrarhem. Bo i kolarkoja. Viltspaning. Älgsafari.

 

Info 070-400 70 53
www.kolarbyn.se
Turistinformation tel 0222-51 57 40
Info Upplev Skinnskatteberg >

 

 

Träkol var ända in i förra århundradet en nödvändig råvara för att kunna framställa järn. En av de sista masugnarna som använde träkol – Lienshyttan – lades ner 1959. Tillgången på skog för kolning var en stor konkurrensfördel under de århundraden då Sverige var en ledande järnproducent i Europa.

 

Kol är lättare att transportera än ved, därför gjordes kolningen i skogen på platser som den här. Arbetet med att framställa kol var slitsamt, farligt och smutsigt. Kolaren måste passa sin mila dag och natt i många dygn och fick bara ta korta vilostunder i sin kolarkoja. Om milan brann förlorade han allt. Ändå har kolarlivet omgivits av mycket romantik i berättelser, sånger och dikter.

 

Här i Kolarbyn, kan du uppleva romantiken, njuta av avkopplande skogsliv och få spännande naturupplevelser. Du kan följa hur kolningen går till och prova att bo i en kolarkoja. Kolarbyn är både besöksmål, vandrarhem och bas för entreprenörer som erbjuder naturupplevelser.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail