Strömsholms slott
Gustav Vasa (1496-1560) var Sveriges första kung som införde ett starkt centralstyre i hela landet. För att kunna styra sitt rike så som han ville, var han i behov av slott där han och hans undersåtar kunde bo på de många resorna de gjorde genom landet. Slotten behövdes också till olika verksamheter som han startade.
På en holme i det strömmande vattnet strax innan Kolbäcksån rann ut i Mälaren bildar ån en naturlig vallgrav. Där lät Gustav Vasa bygga ett av sina slott, Strömsholms slott. Han hade ärvt marken av sin mormor Sigrid Eskilsdotter 1528, men det var först när han kom hit på 1550-talet som han förstod vilket perfekt ställe det kunde bli att föda upp hästar på.
Bland det viktigaste på den här tiden, var att ha bra stridshästar för att kunna försvara sitt land i de många krigen. Därför lät han uppföra ett stuteri på Strömsholm, med bra avelsston som han köpte in från bland annat Holland.
Snart fanns här ett par hundra hästar och fem stallar, förutom alla andra byggnader.
Ja, här fanns även ett stall för sjuka hästar, en föregångare till nutidens specialistdjursjukhus som ligger på platsen dit man på 1600-talet fick flytta stallarna, då det inte fanns så mycket plats runt slottet. Än idag finns hästar på Strömsholm.
Katarina Stenbock (1535-1621)flyttade som änkedrottning till Gustav Vasa in på slottet i Strömsholm. När hon inte skötte sina bruk och andra affärsangelägenheter gick mycket av hennes tid åt till att medla i släkttvister, där hon ofta lyckades avvärja fiendskap mellan sina styvbarn, men inte alltid.
Efter att Gustav Vasa dött, konkurrerade hans tre söner Erik, Johan och Karl om kungamakten och Katarina fick använda all sin diplomatiska begåvning för att försöka få styvsönerna att ta reson. Hon dog invalidiserad och svag 1621 hemma på kungsgården i Strömsholm, 86 år gammal
Några decennier efter att Katarina avlidit var det dags för Kung X Gustav att gifta sig. Då arrangerades ett äktenskap mellan honom och en av döttrarna till hertigen av Holstein-Gottorp. Det var drottning Kristina som var äktenskapsmäklerska. När hon gästade hertigens familj valde hon mellan deras två döttrar. Hon tyckte att den äldre dottern skulle passa bäst som drottning av Sverige, men Karl X Gustav kände sig tveksam. Han ville själv välja vilken av dem han skulle giftas bort med. Därför skickade han några av sina närmaste män till det holsteinska hovet, för att vara säker på att få gifta sig med den främsta av döttrarna.
När dessa kom hem till kung Karl X Gustav igen, visade de honom porträtten på flickorna och förespråkade den yngsta dottern Hedvig Eleonora. Och efter att ha studerat porträtten ett tag gav kungen dem rätt. Hedvig Eleonora skulle det bli.
Och den 29 september 1654 skrev Karl X Gustavs sändebud och Hedvig Eleonoras far hertigen under äktenskapskontraktet.
Nu fick Hedvig Eleonora också sin hemgift, bland mycket annat smycken, kläder och rena pengar. Och i morgongåva fick hon även Strömsholm och några andra slott.
Då hon tyckte att stenslottet i Strömsholm hade spelat ut sin roll engagerade hon arkitekten Nicodemus Tessin den äldre för att utforma ett nytt slott.
Det började byggas 1669 i fransk barockstil med fyra karaktäristiska hörntorn. Trädgården med broderiparterrer, alléer och fruktträdgård anlades även den vid samma tid.
FAKTA
Barockslott ritat av Tessin d.ä. ca 1669, ursprungligen en kungsgård med ett enklare stenslott. Än idag har Hedvig Eleonoras slott kvar sitt utseende. Hon lät också uppföra andra byggnader av vilka värdshuset står kvar. Det utgör ett exempel på den tidens timmerbyggnader.
Under kung Gustav III och drottning Sofia Magdalenas tid på Strömsholm skapades flera av de nuvarande interiörerna. Rikssalen på övervåningen blev aldrig fullständigt inredd.
1700-talets store arkitekt Carl Hårleman ritade slottskapellet, som byggdes 1735-41. Då kapellet komponerades in i byggnadens mittparti, skjuter takkupan upp mellan hörntornen.
Trakten vid Strömsholm utgör ett naturreservat som sträcker sig ner mot Mälaren. Här finns ädellövskog, slåttermarker och ängar med rik flora samt många intressanta fågelarter och sällsynta insekter.
I slottsparken finns Strömsholms Slottscafé i det gamla Stenköket. Endast öppet sommartid.
Slottspark. Slottscaféet Stenköket följer slottets öppettider.
Parken kan besökas på egen hand. Platsen väl skyltad.