Surahammars bruksmiljö

 

Surarhammars bruksmiljö erbjuder en historisk vandringsled och har bruksmuseum, motorcykelmuseum, konstgalleri och bostadsmuseum i Stenhuset.

 

Tel: 0220- 390 00.

 

 

 

Redan på 1500-talet utnyttjades vattenkraften från Strömfallet i Kolbäcksån till en stångjärnshammare. En bit in på 1600-talet byggdes en ny modernare hammare av Axel Oxenstierna, men storhetstiden kom på 1800-talet då bruket togs över av Eric Adolf Zethelius som utvecklade produktionen av stångjärn. De nya metoderna involverade puddelugnar, mumblingshammare och valsverk. År 1865 inleddes tillverkningen av Surahammars mest kända produkter: järnvägshjul och axlar.

 

Verkstadslokalen från 1840-talet renoverades under 1950-talet och iordningställdes till nuvarande Surahammars bruksmuseum. En hel del av verkstadsutrustningen finns kvar på sin ursprungliga plats, så att man kan se och följa hela tillverkningen från tackjärn till färdigsmidda hjul. Guidade visningar kan ordnas året runt.

 

Under 1900-talet fortsatte tillverkningen med nya produkter som elektroplåt och hjul till spårvagnar och senare även till tunnelbanetåg.

 

I den byggnad som idag kallas Stenhuset, en liten bit från Bruksmuseet, bodde sex smedsfamiljer. En lägenhet finns kvar som museum. Idag är Stenhuset öppet för allmänheten och drivs av föreningen Konst & Hantverksgille som arrangerar konstutställningar och försäljning av lokala produkter, samt driver ett kafé. Intill Stenhuset ligger hembygdsgården.

I närheten av bruksgatan fanns tidigare stora rödmålade tvåvåningshus i trä där brukets arbetarfamiljer bodde. Inget av husen finns kvar idag. Det före detta värdshuset och bruksmässen Gyllene hjulet finns kvar, med väggmålningar av konstnären Jerk Werkmäster. Idag inrymmer byggnaden ett motorcykelmuseum. I museet finns klenoder, en kopia av den första serietillverkade bilen och en Vabis från 1903. Ingenjör Gustav Eriksson vid bruket, som ritat bilen, föreslog att den skulle tillverkas i Surahammar. Så blev det inte. Den kom istället att tillverkas i Vagnsfabriksbolaget Vabis i Södertälje.

 

Surahammars gamla bruksområde kan upplevas med en promenad bland byggnaderna och Bruksparken, eller genom att följa kanalen via leden ”Historisk vandring”. Bruksmuseet och Motorcykelmuseet är öppna för visningar och besök. Stenhuset är ett aktivt kulturhus med konstutställningar och smedsbostadsmuseum.

 

Besök miljön på egen hand eller boka tid för visning.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail