Finngården Rikkenstorp
På 1600-talet var det flera perioder av missväxt i Finland och en tredjedel av befolkningen svalt ihjäl. För att överleva vandrade många finländare iväg från svält och ofred i Finland, som då tillhörde Sverige, till Bergslagen. Men redan i slutet av 1500-talet hade många skogsfinnar sökt sig hit. Ett av ställena de flyttade till var Rikkenstorp som ligger på en ås vid nuvarande Lammitjärnen
1600-talet var ett krigiskt århundrade i Sverige. Många människor hade dött både i krigen och i de svältkatastrofer som hade följt i spåren. Kungen Karl XI insåg att de ödsliga områdena i Bergslagens skogstrakter skulle kunna odlas upp och försörja de skogsfinnar som kom vandrande. De skulle då kunna bli soldater och skattebetalare till den svenska kronan. Därför lovade han finnarna att de skulle få staka ut en bit mark åt sig där de kunde bygga ett hem och hugga och svedja i skogen. För det slapp de betala skatt de första sex åren.
De finska husen kallas för pörte eller rökstuga, eftersom de inte hade någon skorsten. Istället samlades röken under innantaket och släpps sedan ut genom en lucka. De första rökstugorna hade inga fönster, men så småningom tog man efter svenskarna och öppnade gluggar och luckor. I mitten av 1800-talet hade nästan alla finnar gått över till att bo i svenskstugor, med skorsten och fönster. Men i början av 1900-talet fanns fortfarande några rökstugor kvar.
Än idag finns många sjöar, vattendrag och andra platser i skogen som påminner om skogsfinnarna. Ser du ett namn som slutar på –aho vet du att det varit en svedjeäng där. Slutar det på –lampi är det en tjärn och –puro, en bäck.
Skogsfinnarna byggde ofta sina gårdar uppe på en höjd för att slippa frosten på höstarna, då den kalla luften som är tyngre än den varma, rullade nerför kullen.
På finngården Rikkenstorp har flera finska släkten bott, bland andra Putkinen och Luominen. Släkten Rikkinen brukade gården mellan 1680-talet och ända fram till 1940-talet.
Hit flyttade familjen Holmdahl från Göteborg, efter att finngården stått tom i 30 år. De har förvandlat den dåvarande fallfärdiga gården till den epok på 1860-talet då den var som störst och mest uppodlad.
Här är vår moderna och stressiga livsstil långt borta när du strövar på stigarna runt gården eller sätter dig att vila på rökstugans gårdstun med bord och bänkar uppåt backen. Den är alltid tillgänglig för besökare.
Fakta
400 år gammal finngård. Gården är privatägd, men tillgänglig året runt.
Det lilla finnmarksmuseet i ladan kan öppnas på beställning, likaså rökstugan.
Nere vid sjön kan du hyra en stuga med bastu om du vill dröja kvar.
Visning av gården, vägledning längs finnstigarna samt berättelser om finnmarkslivet och
Dan Andersson kan bokas av Nils Holmdahl 070-553 59 48.
www.rikkenstorp.se >