Schisshyttans vandringsled

Vetenskapsmannen Sven Rinman har bott på Schisshyttan och byggde då upp ett av Bergslagens främsta vetenskapliga centrum här. På den tiden var Schisshyttans järnproduktion även en av de allra främsta i hela landet.
 

Redan på 1500-talet låg både en hytta vid Schisshyttan som ägdes av Gustav Vasa och hans söner. Och under åren har här både funnits järn- och silverhytta.
Här har masugnar byggts, använts och rivits i omgångar allteftersom teknik och tid gått framåt.
 

1700-talet kom med nya idéer och nya tider. Decenniet blev uppfinningarnas tidsålder. Eftersom det administrativa centret låg i Väster Silvberg i närheten, höll många uppfinnare och tekniker till i Bergslagen och arbetade på nya innovationer inom gruvnäringen. Det var också i Bergslagen det tillverkades mest järn. Ja, hela Sverige hade stort behov av Bergslagen.
 

Under mitten av 1700-talet blev järnframställningen en etablerad industri vid Schisshyttan. Sveriges först utsedde övermasmästare, Sven Rinman, hade med hjälp av sin assistent Bengt Andersson Qvist, övermasmästare i Nora och Linde Bergslag, samt mineralogen Axel Fredrik Cronstedt bildat sällskapet Confraternitas Schisshyttiana. Sällskapet ägnade all ledig tid åt vetenskaplig forskning, experiment och diskussioner inom metallurgin.
Sven Rinman som har kallats ”den svenska metallurgins fader” – uppförde nu ett laboratorium och en provmasugn där han forskade och utvecklade metallurgin och tekniken kring järnframställning.
Rinman som även var en väletablerad mekaniker hade som sitt främsta uppdrag att förbättra kvaliteten på järnet/stålet från Västerbergslagen vilket vid den här tiden inte höll måttet. Efter en serie experiment lyckades Rinman med sitt uppdrag och tack vare honom blev Schisshyttan ett av de kändaste järnbruken i Sverige och hade en järnproduktion som räknades till den bästa i landet.
 

Ståltillverkningen vid Schisshyttan pågick fram till 1874 och 1922 lades den sista hyttan ner. Idag finns bara ruiner kvar av denna tidiga industriella epok. Men här finns intressanta och spännande lämningar efter smedjor, mindre stålverk, arbetarbostäder, dammar och masugnar.
 

Vid sjön Schissen ligger Schisshyttans herrgård, en väl bibehållen herrgårdsbyggnad med anor från 1700-talet. Under de vitputsade fasaderna finns murar av slagg. Herrgården ägs idag av ett företag och används för representation och konferenser.
 

Schisshyttans vandringsled, som är fyra kilometer lång, visar lämningar från järnhanteringen ända från 1600-talet, och den går även förbi herrgården och en modern gruva.
 

Fakta
I närheten av Schisshyttan finns en 4 km vandringsled genom skogen där man får följa Schisshyttebäckens lopp och se de lämningar från järnhanteringen från mitten av 1600-talet då den första masugnen uppfördes, fram till år 1922 då den sista hyttan lades ned.
Vandringen inkluderar även en modern gruva, Lustigkulla, med bevarad lave i stålkonstruktion. Gruvan har ett storslaget läge med vacker utsikt från lavens stegplan. Besök på egen hand. Ta gärna med vandringsfoldern som finns på länken här nedan.
 

Smedjebackens kommun 0240 – 66 00 00