Västanforsområdet
Västanfors hembygdsgård ligger vackert vid Strömsholms kanal och kronprinsessan Victorias sluss.
Den sista privatpersonen som ägde Västanfors Bruk, som låg på östra sidan av ån, var född i den norra flygeln 1862. Som flicka hette hon Malla Enhörning, men fick efternamnet Löwenhielm när hon gifte sig med riksdagsledamoten Severin Löwenhielm. Då flyttade hon också med honom till Djursholm i Stockholm.
Men Västanfors ville hon ändå inte lämna helt, så det fick bli deras sommarställe fram till 1954 då hon gick bort.
Sedan 1600-talet har brukspatroner med anknytning till Västanfors hytta bott och verkat här. Men då och då har det hänt en del förändringar.
När Strömsholms kanal byggdes i slutet på 1700-talet flyttade man smedjan från västra sidan av Kolbäcksån till den östra sidan.
I mitten av 1800-talet renoverades Strömsholms kanal, då grävdes kanalen om så att den gick rakt över herrgårdens tomt. Och den gamla herrgården var tvungen att rivas. Men de två flyglarna uppfördes på de gamlas plats. Och i parken ligger ett fint lusthus kvar.
Hyttan fick däremot flyttas från västra sidan av kanalen till den östra sidan, precis som smedjan gjort ett halvt sekel tidigare.
Men i slutet av 1920-talet revs hyttan då hela verksamheten hade flyttats till Fagersta bruk.
Här i området kring Västanfors Hembygdsmuseum kan man gå runt mellan de gamla stugorna och kanske titta in i handelsboden som tidigare varit ett magasin som förvarade herrgårdens spannmål, men nu är fullt av vackra och roliga saker som speglar äldre tider. Eller besöka Rune Lindströmsmuseet.
Malla Löwenhielms hem är också bevarat som museum och ger en god bild av ett övreståndshem vid sekelskiftet
Slussvaktarstugan nära herrgårdsflygeln har renoverats och inretts till keramikverkstad. Norr om kyrkan finns ett Skolmuseum inrymt i Fagerstas första skolhus, byggt 1854.
Ja, här finns massor att se både för vuxna och barn.
Rune Lindström museum
Rune Lindström var bygdens son som från början tänkt sig att bli präst, men som även höll på med folklivsforskning. Det var han som skrev bygdespelet ”Himlaspelet – Ett spel om en väg som till Himla bär”. Det fick en enorm framgång och efter det avbröt han sina präststudier och satsade på sitt författarskap.
Idén till spelet fick Rune Lindström efter att ha hört talas om en gammal man på ett
ålderdomshem i Leksand, som när han funderade över hur hans väntande död skulle bli, hade sagt på dalmål: ”A blir föll te gå te nå långväga budar!” (Det blir väl att gå till några avlägsna fäbodar).
Himlaspelet har beskrivits som en blandning av folktro och mänsklighet beskrivet med humor. Det sattes upp både på Dramaten och filmatiserades med den kände Alf Sjöberg som regissör.
I Rune Lindström-museet, som består av ett enda rum, är väggarna målade med hans dikter och med bilder och texter som berättar om hans olika utvecklingsfaser.
Under sitt liv hann han med att skriva ett 60-tal filmmanus och även själv stå på scen.
Facebook Fagersta-Västanfors hembygdsgård >
Fagersta-Västanfors Hembygdsförening >
FAKTA
Levande hembygdsgård med herrgårdsflyglar, gästhamn. Temapark för barn, julutställningar i december.
Här finns ett koncentrat av sevärdheter. Hit hör såväl hembygdsgården, med hitflyttade byggnader, som herrgårdsmiljön på ursprunglig plats samt forsområdet med kanalen och slussar, dammar och kraftverk.
På Hembygdsgården finns bergsmansgården, en enkelstuga i två våningar, som en gång var en del av Slohagens gård. Den inrymmer storstuga med kök och sidokammare. På övervåningen finns en festsal.
Närmast söder om stugan står ett soldattorp, som tillhört Aspbenning by.
Från Hedkärra by kommer Mor Stinas stuga som beskriver ett typiskt arbetarhem från sekelskiftet.
Till hembygdsgården hör även två loftbodar och två logar. Samlingen av hus utökades sommaren 2004 med en bagarstuga och 2005 med ett nyuppfört besökscentrum vid gästhamnen nedanför slussen
Mellan hembygdsgården och herrgårdsområdet ligger sädesmagasinet från 1870, som en gång tillhört herrgården. I dag kallas byggnaden Ekomagasinet och innehåller en rekonstruerad gammaldags handelsbod och ett teatermuseum. På övre våningen finns även olika utställningar.
Hembygdsgårdens kaffestuga och handelsbod öppna året runt.
I logen intill finns möjligheter att ta emot större sällskap för kaffe med dopp. Ekomagasinet rymmer en välfylld presentbutik likt en gammal lanthandel och är liksom kaffestugan öppen året runt dagligen 11-18.