Oljeön
1852 uppfanns fotogenen i USA som var den första oljeprodukten som gick att tillverka i stor mängd. Lysoljor, framför allt fotogen, gav nya och kraftiga ljuskällor.
Att oljan kunde vara miljöfarlig var det ingen som tänkte på.
Mitt bland Bergslagens alla historiska gruvor och hyttor kanske man inte väntar sig att finna ett oljeraffinaderi. Men på den lilla ön Oljeön utanför Ängelsbergs järnvägsstation i sjön Åmänningen fanns ett sådant som var igång under 51 år med start 1876.
Initiativtagaren var August Ålund. Han föddes i Örebro, men flyttade så småningom
till Stockholm, där ett oljeraffinaderi höll på att anläggas på Reimersholme. Det tillverkade fotogen av importerad olja från USA.
Varför inte starta ett oljeraffinaderi? funderade Ålund. Många efterfrågade fotogen och andra oljeprodukter och ännu fanns endast två raffinaderier i Sverige.
Åtta år senare, 1871, efter att Ålund experimenterat sig fram med en försöksanläggning på Molnebo bruk i Hjulmyra, tog han kontakt med en tidigare arbetsgivare, Engelsbergs Bruk. På en av brukets gårdar, Annelund, fick han lov att bygga en liten fabrik som skulle tillverka maskin- och lysolja.
August Ålund la ner hela sin själ i arbetet med fabriken. Men när han precis hunnit
komma igång med försäljningen, så hände det som inte fick hända. Ett ruskigt åskoväder drog över gården och blixten slog ner i fabriken. Hela anläggningen brann upp och August fick, med brinnande kläder, kasta sig i sjön för att rädda sig.
Efter olyckan med fabriken, förstod August att en fabrik som var så eldfarlig som ett
oljeraffinaderi, borde ligga på en obebodd ö, där risken för att andra skulle komma till skada inte var så stor.
En bit ut i sjön Åmänningen låg en ö som skulle vara ett perfekt ställe för en oljefabrik. Här fanns även möjlighet för lastfartygen att lägga till och ändå var det ganska nära fastlandet med järnvägsstation.
1874 var allt klart. Augusts bror Ferdinand kom farande för att hjälpa honom att bygga fabriken. Ja, det blev ett intensivt år där ute på ön, där timmermän, snickare, murare och stenarbetare och många fler arbetade för högtryck för att få den nya fabriken klar.
Redan ett år efteråt var alla inspektioner av de statliga myndigheterna och tillstånd
klara. Och de kunde börja tillverkningen av bland annat gasolja, fotogen och smörjolja.
Under åren som kom såldes även hattfernissa, färg och vapen-, sko- och läderolja.
I slutet av 1800-talet var efterfrågan så stor att de tvingades bygga ut fabriken. Men
det fick August inte uppleva. 1882 började hans hälsa svikta och ett år senare dog han i sviterna efter njurinflammation och en propp i hjärnan.
Oljeraffineringen på Oljeön upphörde 1902, men de fortsatte att sälja smörjoljor och
fetter i 25 år till.
Fakta
Ö utanför Ängelsberg med världens äldsta bevarade oljeraffinaderi anlagt 1875. På 1890-talet bodde åtta familjer och ett par ungkarlar på ön. En arbetarkasern är bevarad.
Visningar kan bokas av Fagersta turistbyrå på tider utöver de som anges varje sommar. Båten Petrolia utgår från bryggan intill stationen i Ängelsberg.