Oxbrons banvaktarstuga

I början av seklet hade det kommit en ny uppfinning, tågen. De drogs av hästar och var egentligen inte snabbare än de gamla hästfororna. Men i och med att ångmaskinen uppfunnits och man börjat testa att driva alla möjliga maskiner
med den, så var det någon som kom på att det kanske gick att driva ett lok med ånga
också, och så ändrades allt.

 

Under andra hälften av 1800-talet började järnvägarna ta plats i Bergslagen.
1859 öppnade järnvägen mellan Ludvika och Smedjebacken. Och snart hade man byggt järnväg från Stockholm via Västerås och Köping med utgrening till Ängelsberg och vidare upp till Kärrgruvan.
För att se till att allt gick bra på järnvägen och att tågen gick i tid byggdes banstugor längs järnvägarna.
De första stugorna som byggdes var väldigt små med en liten förstuga och ett rum och var egentligen bara till för ogifta banvakter.
Men efter flera klagomål började man 1862 bygga lite större stugor där även familjer skulle få plats. Och i ett uthus även två kor och en gris fick rum.
 

OXBRONS BANVAKT – PUNKTLIG OCH UPPMÄRKSAM
Den första delen av Köping-Uttersberg-Riddarhyttans järnväg, öppnades år 1866.
Den gick förbi Oxbron. Även den järnvägen, fick flera banvaktarstugor längs sträckan där banvakten och hans familj bodde. Banvaktarstugan i Oxbron byggdes i december 1904.
 

Banvakten skulle se till signalerna och att den anförtrodda bansträckningen sköttes punktligt och uppmärksamt. Varje dag skulle rälsen undersökas så att det inte var något fel på den. Han skulle också vakta så inga främmande människor eller djur kom in på banområdet.
När tåget passerade skulle banvakten enligt reglementet ”befinna sig vid själva banan och om densamma är klar, stå vänd däremot med ögonen fästade vid tåget samt de hoprullade signalflaggorna vid sidan, såsom till `i armen gevär`” Och han fick inte ge sig av från stationen innan sista tåget för dagen passerat.
Banvaktens hustru skulle för en billig peng kunna sköta grindarna vid landsvägsövergången.
En hållplats anlades intill stugan 1932, och användes tills persontrafiken lades ned 20 år senare. Det sista godståget passerade 1966.
Men Oxbrons banvaktarstuga är bevarad och nu ett litet museum.
 

Det var när järnframställningen centraliserades alltmer, som det inte längre var lönsamt med en järnväg här. De stora industrierna konkurrerade ut bruken och järnvägarna lades ner. På många ställen finns nu vackra promenadsträckor där tidigare järnvägsvallen gick.
 

Fakta
En av få bevarade banvaktarstugor.
Den välbevarade miljön omfattar förutom stugan ett större uthus med bland annat vedbod och hemlighus samt en tvättstuga. Järnvägsbrons fundament finns också kvar.