Grangärde kyrkby
På ett näs mellan de två vackra sjöarna Bysjön och Björken ligger Grangärde kyrka. På 1400-talet byggdes den allra första lilla kyrkan här. Och för att prästen skulle ha någonstans att bo byggde man även en prästgård.
Ibland kom biskopen och visiterade kyrkan så att allt skulle gå rätt till här. I ett protokoll från en biskopsvisitation berättas att Grangärde prästgård då hade hela 25-tal ekonomibyggnader ”för en prästgårds alla behov och ändamål.”
Här i området har det bott människor i över tusen år. På Korsnäsudden som ligger vid sjön Björkens västra strand, finns lämningar av bosättning från stenåldern och även ett gravfält från vendeltid.
Men det var på 1700- och 1800-talet då hyttorna och bruken var som mest produktiva och sjöfarten livlig som kyrkbyn hade sin storhetstid.
Förr var det enklast att frakta järnet på båtar när det skulle säljas ut över världen. Från Grangärde kyrkby finns det ett stort sjösystem med hela fem farbara sjöar efter varandra söderut. Tack vare det blev kyrkbyn ett av flera centrum för bergshanteringen i Bergslagen.
Genom kyrkbyn följer den gamla landsvägen åsen där husen ligger samlade runt kyrkan. Fortfarande finns flera välbevarade bergsmansgårdar, en herrgård och hela två torg här. Runt det ena ligger affärer medan det andra förr var det administrativa centrumet. Där finns Gästgivargården som också varit tingshus och plats för de som styrde socknen – de som skulle anställa klockaren och prästen, och vårda och underhålla kyrkan och dess egendom.
Strax intill sockenstugan ligger Finnstugan, där folk från finnmarken kunde få sova över när de gick i kyrkan.
Precis nere vid sjökanten står ett stort vackert sjömagasin byggt av slaggflis. Där lastade bönderna in sin säd genom portarna på framsidan och sedan kom båtarna och hämtade den från sjösidan.
MÅRTENS & KULLENS KYRKSTIGAR
Kyrkan och prästen var viktiga på 1700-talet. Minst en gång i månaden måste man gå i kyrkan, både brukspatron med familj och alla andra. Ja, även torpare och de som gjorde dagsverken på ett bruk måste infinna sig, trots att de kunde ha långt till kyrkan.
På sommaren tog de sig fram längs kyrkstigarna, som de också använde på väg till arbetet i hyttorna eller i skogen. För att hålla dem öppna hjälpte alla gårdar i närheten till att röja stigen. Vintertid gjordes vägen kortare, då den kunde dras över vattendrag eller någon mosse.
Fakta
Grangärde kyrkby är ett gammalt centrum för bergsmän. Kyrka från 1400-talet. Besök byn på egen hand. Väl skyltat.
I Grangärde finns två gamla kyrkstigar bevarade, Mårtens och Kullens kyrkstigar. Mårtens och Kullens kyrkstigar slingrar sig fram genom djupa skogen, längs porlande bäckar och här och där öppnar sig landskapet och en hisnande utsikt breder ut sig
Man kan utgå från Kullen i norr eller Dalkarlsberg i väster för att komma fram via Norrbo till Grangärde kyrka. Den är kuperad och tre mil lång.
www.grangardehembygdsforening.se
Visit Dalarna 0771-62 62 62
www.visitdalarna.se