Ebba Brahes lusthus

”Blir jag dömd till böter så betalar jag, men sedan gör jag så mycket järn jag vill” sa en gång Ebba Brahe (1596 – 1674), brukspatronen som i sin ungdom hade en kärlekshistoria med den unge kungen Gustav II Adolf. Men sedan gifte hon sig med Jacob de la Gardie och skötte alla hans talrika gårdar medan hon födde honom 14 barn.
 
Ebba Brahe var bara 15 år då hennes mamma dog och pappa greven skickade iväg henne till hovet för att få en fin uppfostran. Ungefär samtidigt som Ebba anlände till slottet dog kungen och den endast 17 år gamla prinsen Gustav Adolf kröntes till kung.
Ebba och Gustav II Adolf fann varandra, vilket änkedrottningen Kristina på alla sätt försökte förhindra. I hela tre år höll Ebba och Gustav II Adolf hoppet levande att de en dag skulle få varandra. Den unge kungen skrev gång på gång brev till sin mamma på sina resor för att försöka ändra hennes inställning, men det var lönlöst. Och till sist gav de unga tu upp.
När ytterligare tre år gått svarade Ebba ja till svenska riksrådet Jacob de la Gardie när han friade för andra gången. Snart blev hon en oumbärlig hustru till honom. Han var ofta ute i krig eller i andra för landet viktiga åtaganden, och då fick Ebba ta hand om familjens alla gårdar och bruk. När Jacob dog 1652 blev hon brukspatron för Jacobs alla egendomar runt om i Sverige, som hon styrde med fast hand och efter sitt eget huvud.
 
Redan tidigare hade hon ärvt bruket Bockhammar i Skinnskattebergs kommun av sin far Magnus Brahe. Där hade hon låtit bygga ett lusthus på en holme i bruksdammen.
Än idag står lusthuset på samma ställe och är förmodligen Sveriges äldsta lusthus, på vindflöjeln står årtalet 1636
 
Det finns mycket man kan minnas Ebba Brahe för, men hos många lever hennes sorliga kärlekshistoria med Gustav II Adolf kvar i fantasin. De säger att Ebba då och då visar sig i Bockhammars park, eller kring lusthuset för att uppmana människorna till godhet och trohet.
Enligt sägnen hade hon sedan ungdomen två sånger i sitt hjärta som hon sjöng från lusthuset, den ena i dur och den andra i moll. Efter hennes död 1674 sjunger fåglarna på Bockholmen hennes sånger.
 
När järnhanteringen tog fart på 1600-talet insåg Sveriges kapitalstarka köpmän och adel hur lönsamt det var att köpa hyttor och smedjor och utveckla dem till bruk. Ebba Brahes far var inget undantag. Han ägde redan Uttersbergs bruk, och när han fick möjlighet att även köpa Bockhammar hade han slagit till. Då Ebba Brahe ärvde bruket såg hon till att öka järnhanteringen, och även höja kvaliteten på järnet.
 
Fakta
Troligen landets äldsta lusthus, 1636.
Bockhammars bruk var i drift mellan 1607 och 1880 med stångjärnssmedja och tre hammare och en kort tid även en hytta. Det enda som återstår idag är det rosa lusthuset som renoverades år 2021 och en mangårdsbyggnad från 1817
På 1700-talet förvärvade godsägaren Jacob Ramsell bruket och slog ihop det med sitt bruk Färna och stiftade Färna och Bockhammars fideikommiss – som då blev Sveriges största.
Besök på egen hand. Platsen väl skyltad.

www.bockhammar.se >

 

Här laddar du elbilen >