Ja, i Norberg på Karlbergs hembygdsgård bakades det i lördags: tunnbröd, knäckebröd, lefsor och mjukt ärtbröd. Det travade raskt upp sig färdiggräddat bröd på hyllorna, det fick deltagarna bära hem efteråt. Det var fullt ös i bakstugan, sex personer från Karlbergs hembygdsförening i Norberg bakade med Eva Långberg ”Bröd i Bergslagen” hela lördagen. Jag var där på besök. Baket förbereddes på fredagkvällen och då började man även elda i bakugnen. Ni må tro att det pratas i en bakstuga! Kinderna glödde, ögonen var pigga, idéer kläcktes och nya föresatser om att hålla bakstugan ännu mer levande i verksamheten flammade som lågorna i ugnen. Hålla cirklar för ungdomar, ha bakdagar för barn…och när det är mycket folk på besök som midsommar till exempel, då kanske det borde bakas och säljas bröd? Man skulle kunna baka ihop mycket pengar till hembygdsgårdens underhåll….och utveckla brödrecepten…. Den här hembygdsföreningen är vad jag vet den största ideella föreningen i Norberg och platsen för hembygdsgården är strategisk på många sätt. Under de sista 15-20 åren har Nya Lapphyttan och Berghuset byggts upp precis intill och säkert har det skett medvetet från kommunens sida i syfte att samordna många aktiviteter. Planer finns även på ett Medeltidsmuseum på platsen och det gör förstås besöksmålet än mer attraktivt. Då får man en ideell förening vid sidan av en kommunal (?) verksamhet och det blir en winwin-situation. Med dofter av nybakat bröd………
Dofter av bröd från Karlbergs bakstuga
Lämna ett svar