Luossastugan – dikterna, musiken, milorna och lägerelden.

När min mamma lyssnade till ”Omkring tiggarn från Luossa”, Hootenanny Singers version, hemma i köket hade jag inte en aning om vem Dan Andersson (1888-1920) var. Många år senare, när Perssons Pack spelade in ”Brooklandsvägen”, hade jag bättrat på den bristen på kunskap, men jag var ändå förvånad att också det här var ett verk av Dan Andersson.

Jimmy Tingstedt, en av guiderna vid Luossastugan. Foto, Stefan Strömberg.

Jimmy Tingstedt, en av guiderna vid Luossastugan. Foto, Stefan Strömberg.

Ytterligare några år senare besöker jag Luossastugan vid Skattlösberg för första gången och det ger mig en helt ny inblick i Anderssons skapande. Det var här i Finnmarken han drömde sig iväg. Det var här det frö såddes till det alltför kortvariga livsverk som kommit att bli en av våra vackraste kulturskatter. Ja, det var här berättelserna om och upplevelsen av fattigdomen, slitet i kolmilorna och Finnmarkens verklighet omvandlades till sånger, poesi och noveller.

Senaste gången jag besökte Skattlösberg och Luossastugan var det tidig sommar och riktigt varmt. Som jag vandrade där på stigen kände jag mig plötsligt förföljd och när jag vände mig om såg jag att jag fått sällskap av en flock kor som uppenbarligen tyckte det var mer spännande att ta rygg på mig än att beta och idissla i trädens skugga.
Stigen slingrade sig fram genom det böljande odlingslandskapet från bilparkeringen och bort mot stugan. Skogen närvarande naturligtvis, och så där framme; en man i vit skjorta, väst och hatt. En gitarr.
Var det månne Dan Andersson själv som återuppstått vid den stuga där han författade några av sina finaste alster? Nej, naturligtvis inte, men väl Jimmy Tingstedt, en av de fantastiska guider som till musik berättar historien om Anderssons liv från födelsen i skolhuset i Skattlösberg till den alltför tidiga döden på hotell Hellman i Stockholm, där man slarvat med vädringen efter att ha använt vätecyanid mot väglöss.

På väg till stugan från parkeringen. Foto, Stefan Strömberg.

På väg till stugan från parkeringen. Foto, Stefan Strömberg.

Ja, till musik får jag historien om Dan Andersson liv. Resan som tonåring på egen hand till USA. Utbildningen på Brunnsviks folkhögskola. Kärleken och skapandet. Och så döden då förstås när han var på väg att söka jobb på en tidning i Stockholm.
Tingstedt ömsom sjunger fram och ömsom berättar om det hårda livet där fadern först var lärare och sedan torpare och skomakare. Här fanns bröder; en syster som dog och en som överlevde.
Kärleken hette Olga och hon var gravid när Dan Andersson dog. Såväl på moderns som faderns sida fanns skogsfinnarna. De som kommit vandrande från öst och nyttjade svedjebruket för att få rikliga skördar.
Ja, så var det och när Dan Andersson föddes var det också kamp om den skog som, precis som idag, skulle räcka till allt. Överallt eldades det. Milorna krävde mycket ved när järnet skulle fram och det som låter så vackert i ”Omkring tiggarn från Luossa” var ett hårt slit som man kan bevittna överallt i det på natur, kultur och historia så rika område som kallas Bergslagen.

I stugan. Foto, Stefan Strömberg.

I stugan. Foto, Stefan Strömberg.

Inne i Luossastugan, som sköts om av Skattlösbergs bygdegille, finns en bokhylla, en gitarr och ett skrivbord kvar som minne av Dan Anderssons liv och gärning. Tillsammans med naturen, Jimmy Tingstedts sånger och berättelser och poetens egna ord, skapar de en bild av en orolig själ, en sökare, en man som ville mer med sitt liv än att följa i sin faders spår i hembygden.
Sedan 1988 – då det var 100 år sedan Dan Andersson föddes – firas varje år Dan Anderssonveckan, en vecka som i själva verket är nio dagar med musik, poesi, olika aktiviteter och som avslutas med Luossafesten den första söndagen i augusti.

När jag lämnar Luossastugan och trubaduren med sin gitarr hör jag fortfarande sången från lägerelden och minns min mamma och hur vi tillsammans lyssnade på den melodi som fått nytt liv med mina besök i Skattlösberg. Och när jag en stund senare passerar Brunnsviks folkhögskola och följer riksväg 66 längs med sjön Väsman är det inte längre en flock nyfikna kor som följer mig utan en poet som skrev sin och bygdens historia och som lämnade oss med en sorgsen undran om vad han skulle ha åstadkommit om han fått leva lite längre.

Stefan Strömberg, författare, har skrivit denna text och mer av honom kan du läsa i ett blogginlägg från 3 oktober 2022 samt i Magasinet 2021 och 2022

Ta sig dit
Skattlösberg ligger 35 km nordväst om Ludvika,
mellan Sunnansjö och Fredriksberg (väg 245).
Från parkeringen går man sedan 800 meter.

Här kan du läsa om Skattlösberg och Luossastugan på Ekomuseum Bergslagens hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *