Ullbagge till Bröd i Bergslagen

Eva Långberg ABF Dala Finnmark och Ullbaggen.

Eva Långberg på besök på Ekomuseum Bergslagens kansli med Ullbaggen.

I tisdags var det högtidlig ”Ullbaggegala” på Berns salonger i Stockholm. Sveriges nationella landsbygdsnätverk delade ut priser till årets bästa landsbygdssatsningar i Sverige. Ett av priserna ” Årets integrationssatsning ” togs hem av ABF Dala Finnmark. Eva Långberg, ledare för det vinnande projektet Bröd i Bergslagen hämtade priset på galan. Ullbaggen är nu integrerad i Ludvika med omnejd och väl omhändertagen. Bröd i Bergslagen kom igång  år 2010 och Ekomuseum Bergslagen var med och ansökte om de medel från Leader Bergslagen som sedan beviljades. Min företrädare Christina Lindeqvist och Eva Långberg gjorde tillsammans en inventering av vedeldade bakugnar i Ekomuseums Bergslagens område och Eva har sedan sett till att ugnar restaurerats och börjat användas, bröd  bakats och recept bytts. Människor från många olika länder har träffats runt bakplåtarna. Tänk ändå vilken stor betydelse bröd har för oss människor och hur lika brödrecepten är världen över.

Ullbaggen

Prismotivering: Ett projekt där den svenska kulturtraditionen med bak i vedeldad ugn är platsen för möten mellan människor. Gamla och nya brödrecept från hela världen byts och utvecklas samtidigt med både kunskaper och erfarenheter. Projektet har lett till nya kontakter mellan gamla och nya svenskar och på så vis byggt upp nätverk i bygden.

1 tanke kring ”Ullbagge till Bröd i Bergslagen