Trångfors smedja

smedjaIMG_0437Tog bilen och körde från Smedjebacken till Trångfors smedja nära Hallstahammar. På vinst och förlust. Jag hade tur, sådär 15-20 personer  var där och arbetade flitigt med att ställa i ordning allt till Trångforsdagen, som alltid infaller tredje söndagen i augusti. Smedjan ligger vackert vid Kolbäcksån som far fram rätt vilt just här, på  hitsidan av smedjan flyter vattnet i den grävda kanalen lite lugnare fram. Ja just vattnet är så klart en förutsättning för att smedjan överhuvudtaget skulle byggas här en gång i tiden.

gängetIMG_0451Arbetslaget är ett verkligt entusiastisk gäng  ideell arbetskraft, helt enkelt eldsjälar, som alla arbetar för smedjas bevarande och de träffas varje måndag förmiddag. De verkar dessutom ha hur trevligt som helst, och det är inte minst viktigt. Kunskaper finns det gott om eftersom alla har lång arbetslivserfarenhet med sig från skilda yrken. Gemensamt är glädjen att träffas och viljan att göra allt tillgängligt och begripligt för den som vill komma hit och uppleva hur det gick till vid smedjan som var i drift från 1700-talet ända fram till 1915.

hammareIMG_0456De stora vattenhjulen är återskapade, blåsmaskinen finns kvar och fungerar, härd och hammare är restaurerade och som sagt var på Trångforsdagen börjar hjulen snurra, härden glöda och hammaren  dunka. Tråkigt nog kan jag inte komma på söndag, men jag ser fram emot tredje söndagen i augusti 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *