Röda Jorden

jordRöd jord från Riddarhyttan skimrar nästan åt guldockrahållet, rostad eller bränd är den skarpare och djupare röd. En mycket vacker kulör.  Jag måste helt enkelt prova att blanda med linolja och testa att måla något. Jordpigmenten har ju använts av konstnärer och till annat måleri sedan långt tillbaka i tiden och är verkligt sköna nyanser.

rostning_edited-1Det är genom forskning och  C14-metoden bevisat att det för otroliga 2 700 år sedan framställdes järn av den röda jorden i Riddarhyttetrakten. Det är nästan svårt att ta in, men så är det. Varje år på Röda Jordens dag, första söndagen i augusti, kan man dessutom få se hur det faktiskt gick till. Med hjälp av forskningsresultaten har man kunnat rekonstruera blästerugnar och  tack vare Riddarhytans hembygds- och intresseförening så levandegörs järnframtställningen. Klockan sju på morgonen börjar man elda i ugnen och vid tvåtiden är den lilla järnklumpen klar.

ugnAtt det också var strålande sensommarväder som lyste upp skogens djupgröna färger och kompletterade den röda jordens färgskala gjorde dagen till en upplevelse. Och så var kolbullarna jättegoda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *