Kultur och turism i Fagersta

Kulturchef Anne Lehnberg-Halén till höger och Raija Edvinsson som ansvarar för turismen i Fagersta.

Kulturchef Anne Lehnberg-Halén till höger och Raija Edvinson som ansvarar för turismen i Fagersta.

Jag är på turné. Träffar massor av folk. I tisdags var turen kommen till Fagersta kommun och i kommunhuset där träffade jag Anne och Raija. Anne Lehnberg-Halén är kulturchef och har att tampas med sparkrav denna höst. Ja det där känner jag igen, från mitt tidigare arbetsliv som kulturchef i Smedjebacken. Att föreslå nedskärningar är inte roligt. Detta drabbar dessvärre många småkommuner och kultur brukar då få stryka på foten. Det är en utmaning att beskriva konsekvenserna av det. Från Ekomuseums sida hoppas jag nu att besparingarna inte ska drabba detta gigantiska nätverk av tjänstemän, eldsjälar och politiker som startade för sådär 25 år sedan. Raija Edvinson och jag har ett gemensamt  förflutet i Ekomuseum Bergslagens tjänstemannagrupp sedan mitten av 90-talet. Hon arbetade då bland annat med ”Kanalsystrarna” , en grupp som samverkade och nätverkade utmed Strömsholms kanal. Det var faktiskt inte dumt alls. Kanalsystrarna kanske borde återuppstå. Tack för ett trevligt möte som gav mig både minnen, insikt och nya idéer. Jag håller tummarna för kulturen i Fagersta och ser fram emot fortsatt samarbete i tjänstemannagruppen.