Goda dofter från ugnen

Somalier bakar bröd med Eva Långberg. Fr vä Ahmed Mohammed Abdillaji, Nurudin Mohammud och Abdi Quuri längst t hö. Eva Långberg viftar med kaveln.

Somalier bakar bröd med Eva Långberg. Från vänster Ahmed Mohammed Abdillaji, Nurudin Mohammud och Abdi Quuri längst till höger. Eva Långberg viftar med kaveln.

Nu bakas det i ABF:s lokal mitt i Ludvika. Det är vårt gemensamma Leaderprojekt som har börjat. Eva Långberg har mjukstartat med cirkelverksamhet i bakning för invandrare. Förra veckan var det iranskt bröd, denna vecka är det somalier som bakar och nästa vecka är det dags för kurdiskt brödbak. Det är en viss variation på recepten och bröden ser lite olika ut. När det bakas med invandrare så är det män som kommer till köket. Idag var det tre somaliska herrar som engagerade sig och de fick även hjälp av en man från Iran, som ville vara med denna vecka också. Sen avslutar Eva med en för alla gemensam dag:  det ska bakas lussekatter lagom till Lucia.

Abdi Quuri jobbar med gräddning och det går ganska fort, för det är platta pitaliknande bröd av vetemjöl med både ägg och olja i degen. De nybakade bröden drog andra cirkeldeltagare till köket . Det blev fest på bröden, mums mums! Så sker varje vecka. Men var är kvinnorna? Det glömde jag fråga. Är det svenskar som ska baka, då kommer det bara kvinnor! Det här blir intressant.

Förra veckan var Eva och jag med Gigi från kulturförvaltningen i Ludvika kommun uppe på Hammarbacken ovanför Ludvika herrgård. Det är egentligen Ekomuseums första besöksmål, där allting började. Vi inspekterade möjligheterna till att få igång den vedeldade bakugnen i en av de gamla smedbostäderna. Det verkade fullt möjligt så nu jobbar vi på saken. Det vore fantastiskt med ett gäng som kunde baka där också med tanke på sommarens kaféverksamhet. Nybakat bröd från vedeldad ugn – bröd från olika länder. Sympatisk tanke!  Fram på vårkanten är det dags att starta verksamhet i våra miljöer där de vedeldade ugnarna finns, då när vintern släppt värsta greppet och om vi möter engagemang på plats. Det är förstås en förutsättning.

3 tankar kring ”Goda dofter från ugnen

 1. Malin Andersson

  Ja, det är en mycket sympatisk tanke med bröd från olika länder i kaffestugornas utbud! Och intressant ska det bli att läsa om var kvinnorna är när det bakas. Lycka till med projektet!
  Adventshälsningar Malin/Primaleve Kulturtjänst.

  Svara
 2. Bertil Andersson

  Bloggen är en fantastisk uppfinning liksom den vedeldade ugnen, har anmält mig till bloggen via e-mail.
  Bra jobbat, detta visar att Ekomuseum reresenterar även den nya tiden.
  Skall bli intressant att se om det bara blir män från invandrar grupperna och bara kvinnor från svensklägret.

  Hälsningar
  Bertil Andersson

  Svara
  1. Christina Lindeqvist

   Tack Bertil! Roligt att du prenumererar på inläggen, blir glad för det! När det är dags för Gravendal att baka med Eva så kan ni alla karlar anmäla er och baka ihop er med våra nysvenska vänner?? Det vore roligt!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *