Teatermaskinen är årets Västmanlänning 2013

Teatermaskinen i Riddarhytteskogen

Medeltidens skogsfolk i Riddarhyttan, gestaltade av Teatermaskinen sommaren 2013.

Stort grattis till Teatermaskinen som i december utnämndes till ”Årets Västmanlänning”. I somras besökte jag dem i Riddarhyttan för första gången och var då med om deras tvådagars drama i skogen ”Vi går en annan väg”. En mäktig upplevelse som inte går att beskriva utan helt enkelt måste – upplevas. Totalt tretton timmars föreställning glömmer man inte så lätt, det liksom går in i kroppen och stannar. Drama, musik, dans, ja all sorts konst med fantastisk skogsnatur som scen är verkligen ett bra sätt att berätta en historia om trakten vi kommer ifrån, om folket, hur man levde och överlevde i den här delen av Bergslagen.

Anders Olsson inleder "Vi går en annan väg"

Anders Olsson, här i Riddarhytteskogen, är producent och vd för Teatermaskinen.

Här är prismotiveringen: ”Med okuvlig tjurskallighet har ett underverk skapats mitt i skogen utanför Riddarhyttan. En teatermaskin byggd runt om och kring den gamla skolan i Skräppbo. Sedan starten 1997 har en gränslös verksamhet vuxit fram där teater är kärnan men också möten, forskning, utbildnings- och arbetstillfällen skapas. Området är ett nybildat Kulturreservat som kan och säkert kommer att utvecklas i oändlighet”.

Ekomuseum Bergslagen stöttar bokprojektet ”Vi går en annan väg”. En bok som bygger på teaterföreställningen och som vänder sig särskilt till elever i skolan men också till föreningsliv och alla andra med intresse för Bergslagens historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *