Semla

Semla

Idylliskt i  Semla.

Idag blev en dag i bilen. Körde till Hallstahammar, Trångfors och Skanzen, sedan över Ängelsberg till Norberg för att leverera Ekomuseum Bergslagens broschyr och  det nya Magasinet. Inget fel i det. Att köra omkring i ekomuseums område en lagom varm och solig dag i juni är hur fint som helst, det är lätt att trivas. Det är rent otroligt vad fint det är och vad mycket det finns att se. Förutom Ekomuseum Bergslagens alla varierande besöksmål så vimlar det av loppisar, vintage och fikaställen. Och det är folk överallt, på ett helt annat sätt än vintertid. På väg hem bestämde jag mig för att leta rätt på avtagsvägen till Semla.  Sagt och gjort. Senast jag var i Semla var så där femtio år sedan. Jag och min kusin Eva var i Fagersta hos hennes farfar. Vi fick följa med honom i en lastbil, han jobbade på bruket och körde ut tvätt till folk. Vi kom till Semla och ett litet rött hus. En tant kom ut och fick sin korg med ren tvätt. Minns det så väl för tanten var ilsken. Eva och jag ville inte kliva ur bilen. Kanske inte konstigt att man inte varit i Semla sedan dess! Det fanns en kiosk i Semla. Där stannade Evas farfar och köpte en kvällstidning och  glass till oss. Det kändes spännande att köra in på vägen till Semla igen.

Som i en djungel

Semla, med djungelkänsla..

Det var grönt överallt. Små röda stugor i grönskan, en vandringsled och så vattnet. Perfekt för promenader längs med kanalen och de hisnande slussarna, lite vilt och farligt, lite igenvuxet men ändå en idyll. Ingenting var som i min minnesbild, men så har ju också åren gått.

I Kanalbolagets arkiv såg jag en kartbild över Semla bruksområde på 1700-talet. 1795 var kanalen och alla slussarna klara att tas i bruk. Mycket har förändrats runtomkring men kanske är några av de små stugorna kvar från tiden. Slussarna är kvar och är fantastiska byggnadsminnen som fungerar bra och fyller sin funktion än idag.

Jag kunde inte lämna några broschyrer i Semla, det fanns ingen brevlåda vid Ekomuseums informationsskylt.

insprängs i berget

Kanalen i berget.

1 tanke kring ”Semla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *