Lars Sjöberg till Ludvika bibliotek

Konsthistorikern Lars Sjöberg föreläser på biblioteket i Ludvika tisdag den 31 januari kl 18.00. Ni vet väl vem han är? Han som samlar på hus!! Lars Sjöberg är högst ovanlig, han är extremt svag för gamla ödehus så till den grad att han till och med köper dem bara för att rädda dem. Och det är gamla gistna förfallna hus och herrgårdar från 1700-talet. Han står helt enkelt inte ut med att se dem gå under! Så är det. Det är kvalitetshus, inte som byggen idag precis. Han lagar taken och fixar fönstren med familjens hjälp, ja de gör det mest nödvändiga så byggnaderna ska stå sig ett tag till. Det är inte så att familjen renoverar och flyttar in i dem, nej så är det inte. Man kan se dem som just en samling. Att jobba med husen och då kanske bo i dem, det är också ett sätt att fira semester!

På 1960-talet fanns många sådana ödehus lite runt om i landet. Nån som kommer ihåg den där lilla nybyggda kopian av Sörby herrgård i Närke som stod i parken utanför Nationalmuseum en sommar? Den som sattes upp till en utställning i mitten på 1990-talet när Lars Sjöberg var museiintendent. Folk vallfärdade dit för att avnjuta den, jag var där flera gånger. Lars Sjöberg köpte originalet i Närke och lät bygga en kopia. Jag glömmer den aldrig. Efter utställningen såldes huset vad jag minns på auktion och lycklig den som fick köpa! I flera år efter det ville jag bygga mig ett nytt hus av timmer på gammalt vis, men det stannade vid en skön dröm. Och alla gustavianska 1700-talsmöbler som IKEA sålde på 1990-talet samtidigt med Sörbyhuset, minns ni dem då? Det gjordes tyger, porslin och glas efter gamla förlagor och allt gick åt som smör. Lars Sjöberg låg förstås bakom detta också.

Han har skrivit många böcker om kulturhistoria och handböcker om renovering av både möbler och byggnader. 2010 kom han ut med en praktfull bok om alla sina hus som heter: ”Nio hus och en kyrka.” och den handlar om byggnadsvård och inredning. Den är en fantastisk bok med underbara bilder men så har han också samarbetat med en av de absolut finaste fotograferna jag vet: Ingalill Snitt. Ingen kan som hon fånga ljuset.

Missa inte Lars Sjöberg och hans nio hus – tio med kyrkan!
Arr. Humanistiska föreningen i Ludvika. Inträde 80 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *