Kvinnliga förebilder finns

En bok om kraftfulla och företagsamma kvinnliga förebilder

 Alla borde läsa Järnladies, den fyller ett tomrum i den svenska historieboken.

Fick ögonen på en intressant artikel i Dagens Nyheter i fredags (den 28 februari) skriven av bland andra Alexandra von Schwerin. Artikeln handlar om en vit fläck i historieböckerna. Jamenvisst. Musikhistoria, konsthistoria, litteraturhistoria, brukshistoria – var är kvinnorna? Saken är den att de företagsamman, kreativa och framgångsrika kvinnorna naturligtvis finns, men de syns inte. Jag håller med författarna i artikeln i DN, det är hög tid att skriva nya historieböcker. Ett litet bidrag har redan sett dagens ljus och det är boken Järnladies – från arvtagerska till kolarhustru, utgiven av Ekomuseum Bergslagen för ett par år sedan. Boken är en riktig pärla, faktiskt ett helt pärlhalsband fullt av kreativa, kraftfulla, företagsamma, fattiga och rika kvinnor ur historien alla på något sätt knutna till Bergslagen. I artikeln i DN nämns Ebba Brahe som en av de få kvinnor som funnits med i historieböckerna, men då endast beskriven som Gustav II Adolf ungdomskärlek.

Exempel på en kvinna som bland annat drev bergsbruk i Bergslagen

Exempel på en kvinna som bland annat drev bergsbruk i Bergslagen och  som var en viktig aktör i den svenska ekonomiska utvecklingen på 1600-talet.

Men i Järnladies kan man faktiskt läsa om Ebba Brahes och ytterligare 26 kvinnors  gärningar som haft betydelse för samhällets utveckling. Boken borde naturligtvis gå raka vägen till skolornas läromaterial. I morgon ringer jag skolbiblioteken och erbjuder den.

2 tankar kring ”Kvinnliga förebilder finns

  1. Susanne Eriksson

    Ett ständigt akutellt ämne. Inte minst för att det inte tycks bli någon ändring i grund- och gymnasieskolans läromedel. Man vet sedan decennier tillbaka att skolböckerna allt som oftast förmdelar kunskap som varit förlegad i 10-20 år (!) och att de har inte möjlighet ekonomiskt att köpa in nya läromedel. Däri ligger mycket av felet. Om skoan fortsätter att förmedla föråldrade synsätt, hur ska de som är unga och växer upp då få en korrekt historiebild? Det är ju inte förrän på högskolenivå som eleverna får kunskap som ligger närmre dagens sanning. Där först möts de av kvinnohistoria i alla de humanistiska ämnena. Så nog finns det massor av kvinnohistoria att tillgå, frågan är väl när grund- och gymnasieskolorna ska köpa in nya och korrekta historiebeskrivningar. Anna, du kanske ska ta och bjuda in rektorerna/lärarna i Bergslagen på ett informationsmöte. Det skulle kanske vara en bra start.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *