#järnrutten, en ekomuseumvecka i sommar.

Järnet på Lapphyttan

Järntillverkning på Lapphyttan.

I sommar händer det. För första gången dessutom. Planerna är i full gång för #järnruttenen en ekomuseumvecka i början av juli 2016. För länge sedan, på 1990-talet gjordes en ekomuseumdag varje år i augusti då alla besöksmålen höll öppet samtidigt. Meningen var att folk på hemmaplan skulle ges möjlighet att bekanta sig med sin lokala bakgrundshistoria. Nu kommer en hel vecka, eller närmare bestämt 9 dagar i början av juli att vara späckade med händelser och saker att uppleva och göra i Ekomuseum Bergslagen. Meningen nu är att inspirera till många besök vid olika aktiviteter och upplevelser kring järnets historia i Bergslagen.

Under jord i Flogberget

Visning under jord i Flogberget.

En av höjdpunkterna hoppas jag kommer att bli järntillverkning på Nya Lapphyttan, en annan järnframställning på Röda Jorden i Riddarhyttan. Också valsning av järnstänger i Karmansbo smedja och dramatiserad visning av Flogbergets gruvor blir höjdare.

Röda Jorden

Rostning av röd jord i Riddarhyttan.

smeder valsar järn

Smeder valsar järn i Karmansbo smedja.

Strömsholms slott

Visning på strömsholms slott.

Visst låter det bra och praktiskt att komprimera alla spännande aktiviteter till en och samma vecka, så att besökare lätt kan göra sin egen ”Järnrutt” i området, i sin egen takt. Det kommer att hända så mycket mer än vad jag har beskrivit här. Paneringen har bara börjat. Tanken är att besökaren ska kunna välja och vraka bland stora händelse och små upptäckter. Och det finns sannerligen mycket att välja bland. I ekomuseum Bergslagen händer det alltid mycket under sommarsäsongen. Den stora skillnaden nu är att aktiviteter som funnits utspridda samlas under en vecka och under namnet #järnrutten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *