Höst, tid att skörda

ringblommor

Fagersta Västanfors hembygdsgård

Hösten är här. Arbetet drar igång. Nu är tid att skörda det som såddes och planterades i våras. Åter på kansliet efter några varma sommarveckor konstaterar jag att MAGASINET som producerades för första gången i år föll i god jord. 4000 ex trycktes upp och har gått åt, inte minst vid besöksmålen utmed Strömsholms kanal förstås. Kul.

Vårens stora dialogdag som ledde fram till att stiftarna formulerade en viljeinriktning håller på att rota sig. En ledningsgrupp har format sig med utgångspunkt i den gamla tjänstemannagruppen men med ett tydligare uppdrag – det känns väldigt bra – och nu jobbar ledningsgruppen med förslag till verksamhetsplan 2015 med avstamp i den nya viljeinriktningen, för styrelsen att besluta om i december.

Alla  frön och plantor har tråkigt nog inte växtkraft nog. Det såddes ett hoppfullt frö i våras om att Surahammars kommun åter skulle ta del i Ekomuseum Bergslagens arbete och nätverk, men nu är jag inte hoppfull längre. Det verkar inte finnas liv i den plantan.

Sent i våras fick jag veta att ett gäng från Ecomuseum Argenta och LAG Delta 2000 (nordöstra Italiens motsvarighet till bland annat Leader Bergslagen) ville komma på besök för att hålla ekomuseers internationella nätverk levande. Det blev mycket förberedelser och tre intensiva dagar med Italienarna. De var mycket nöjda tack vare ett fantastiskt fint bemötande på alla de platser som besöktes. En inbjudan att delta i Ecomuseum Fair i Argenta i september har kommit. Man får tacka och ta emot. Det är mycket hedrande att få berätta om Ekomuseum Bergslagen ute i världen och det ska bli otroligt spännande att lyssna till professor Peter Davis.

Som sagt, det är höst och skördetid, men som alla odlare vet så måste man samtidigt börja lägga upp planer för nästa vår. På agendan finns behovet av en gemensam kommunikationsplan för EmB, ökade kontakter och möten med lokala föreningar i alla kommuner, starta gemensamma utvecklingsprojekt kring något som kan intressera många besöksmål. Och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *