Ekomuseum Bergslagen

förstudieJag blev bekant med  idéen om Ekomuseum Bergslagen för mer än trettio år sedan. (Hjälp vad tiden går)! Då, på den tiden praktiserade jag på Dalarnas museum. Museilektor Örjan Hamrin och landsantikvarie Erik Hofrén var i full aktion med att smida ekomusiala planer. Ekomuseer i England och Frankrike var inspirationen. Jag för min del tänkte att det här var ju toppen. Äntligen skulle mina egna hemtrakter kunna bli uppmärksammade för sin historia som jag, dessvärre, inte själv var så särskilt uppdaterad på då. Örjan frågade mig om jag besökt Flatenbergs hytta, nej det hade jag inte. Vid ett tillfälle när jag var i museets bibliotek och letade litteratur om  Söderbärketrakten ( mina hemtrakter) kom jag att bläddra i en stor tung bok med vackra bilder och text om Dalarna. Med spänning gick jag igenom registret. Men av cirka 4-500 sidor  fanns kanske en eller två sidor att läsa om Söderbärke och Smedjebacken,  något mer om Ludvika kanske.

Sedan dess har Bergslagsdelen av Dalarna blivit mera synligt, inte minst tack vare Stiftelsen Ekomuseum Bergslagen.

Från början handlade idén om ett Ekomuseum Västerbergslagen, alltså Ludvika och Smedjebackens kommuner, och 1984 kom en utredning och ett förslag sammanställt av Örjan Hamrin och Hans Rehnberg. Hur det sedan gick till att införliva sju kommuner i två län, Dalarna och Västmanland, vet jag inte men ett gigantiskt arbete måste det ha varit. Ett nätverksarbete som fortfarande ligger helt rätt i tiden eftersom samverkan över gränser mer eller mindre är ett måste när det ska sökas pengar. Men bortsett från det, Ekomuseum Bergslagen vore ingenting utan alla människor och föreningar.  Just nu, under juli, åker jag runt och upplever en helt enastående livskraft och entusiasm runt de besöksmål som ingår i Ekomuseum Bergslagen. Viljan och lusten att belysa Bergslagens historia finns verkligen. Och när det sker, ja då träffas folk från när och fjärran och Bergslagen lever här och nu.

Och apropå Örjan Hamrin, häromdagen hade jag förmånen att träffa honom och han hade en idé som vi snart ska fortsätta prata om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *