Besök från Italien och Polen

Fint besök från Italien

På bilden syns Ilaria volontär på Italienska ekomuseer,  Angela Nazzaruolo samordnare av EU-projekt i norra Italien LAG Delta 2000, Nerina Baldi chef för Ecomuseum Argenta, Mauro Conficoni  och Daniela som jobbar med turismfrågor och så Svante Andersson som tolkade mellan svenska och Italienska och längst till höger Ingvar Henriksson ordförande i stiftelsen Ekomuseum Bergslagen.

Nu har de åkt, det var intensivt, givande och mycket varmt under de tre dagar Ekomuseum Bergslagen tog emot besök från Italien, och veckan innan från Polen. Nu ska jag tänka tillbaka och reflektera över hur det gick och vad vi sa.

Från norra Polen kom sex personer som ville träffa oss under en dag. De  planerar för ett ekomuseum på temat traditionellt broderi och trähantverk och ville prata med oss om organisation och marknadsföring. Tanken med deras ekomuseum är att hantverket ska knyta ihop generationer och fördjupa kunskaper för boende och turister. Som tur var pratade Edyta Kryszoforska flytande svenska. Det ska bli kul att följa deras planer.

Fem personer från Italien kom i torsdags och stannade i tre dagar. Gänget bestod av chefen för Ecomuseum Argenta, chefen för LAG delta 2000 (som kan jämföras med vårt Leader Bergslagen). Med var även chef och samordnare för turismutveckling i området samt en ung flicka som jobbar som volontär på ett av italiens  mer än 100 ekomuseer. Som sagt var, det finns många Ekomuseer i italien, de är relativt små men många om man jämför med Sverige.

fkgj psrofjmr

Mauro plåtar kolmilan i Olsjön i väntan på musikprogram mitt i storskogen.

Vi gjorde många studiebesök och hade också många tillfällen att sitta ner och prata och lära känna varandra. Som tur var hade vi med oss Svante Andersson som tolkade, annars tror jag kommunikationen hade gått på tok.

På Flogberget

På Flogberget

I Grangärde kom Lennart Myrman förbi. Han är ordförande för Leader Bergslagen. Angela Nezzaruolo ska så småningom få kontakt med Barbro Fischerström på Leader Bergslagen för eventuell framtida samverkan i ett lämpligt EU projekt. De var nämligen ett av målen för deras resa, att nätverka och skapa kontakter med andra ekomuseer i Europa.

Konstutställning i Sädesmagasinet

Konstutställning i Sädesmagasinet

En sväng förbi Sädesmagasinet hanns också med.  Att äta en enkel lunch på Hammarbacken är faktiskt inte så dumt, vacker utsikt över sjön Väsman, fina konstutställningar och smedsbostäderna gör det hela till en helhetsupplevelse.

i Gamla Norberg framför EmB:s infotavla

I Gamla Norberg framför EmB:s infotavla.

I Norberg fick gruppen träffa Gennaro Muselli som bott där i många år. Anita Helgesdotter  visade och berättade om delar av Gamla Norberg och Gennaro översatte.  Våra gäster tog bilder oavbrutet.  Gamla Norberg är ju en ovanlig kulturhistorisk miljö på så sätt att den är väldigt levande. Folk bor mitt i historiken och här finns restauranger, caféer, pub, anrikt konditori, konstgalleri, konsthantverk, loppisar, antikvariat och mycket mer på ett ganska litet och koncentrerat område. Folklivet är tydligt.

Lapphyttan imponerade också på gruppen. Vi hade turen att få en superbra guidning av Kerstin som trots att vi hade ont om tid fick med det mesta och dessutom skapade en önskan att komma tillbaka till platsen.

Italienbesök vid Västanfors  herrgårdsflygel

Italienbesök vid Västanfors herrgårdsflygel.

Sist på lördagseftermiddagen hastade vi till Västanfors och kom precis lagom för att se en slussning. Det är maffigt att se slussportarna och processen är storslagen på nå´t sätt. Malin Andersson visade sedan  den autentiska herrgårdsflygeln. Det är verkligen som att kliva rakt in i en annan tid, väldigt väl arrangerat och sinnrikt för ögat. Sist men inte minst sammanfattade vi de tre dagarna vid kaffestugans uteservering. De kommer att få skriva ner sina reflektioner inom kort och jag ska arrangera en kontakt med Leader Bergslagen. Vad det ska leda till vet vi inta än, men kontakterna är tagna och i september ska jag hälsa på Ecomuseum Argenta.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *