Besök från Grangärde idag

Idag kom det två besökare från Grangärde kyrkby till kansliet, Ulla Olausson och Bengt Östberg. Båda är med i en studiecirkel (NBV) som heter ”Gamla Grangärde” och som startade på hösten 1962, en anrik cirkel med andra ord. Och de håller fortfarande på, men naturligtvis med nya deltagare. De är ca 15 st sa de och träffas varannan onsdag, fem gånger vår och höst, dvs 10 gånger totalt per år. Nu har gruppen börjat jobba med vandringen runt kyrkbyn och de skyltar som funnits, allt ska göras om från grunden till sommaren. Och Ekomuseum ska stödja projektet förstås. Vi ska göra en fin vandringsfolder och vi ska hjälpa till med skyltarnas utformning. Kyrkbyn består av 120 hus och det är en gammal bergsmansby med rötter i 1300-talet i varje fall,  kanske ännu tidigare, byn kallades då för Grenghe. Och Grangärde var en plats för glad och festlig rekreation under några decennier i början och mitten av 1900-talet. Det är den perioden utställningen på Dalarnas museum handlar om.

Den här vandringsturen runt kyrkbyn var något som Holger Karlsson hittade på, ja det var i alla fall Holger som skrev texterna och sammanställde allt. Holger avled i slutet på oktober, 86 år gammal. Han var alltid en sann hembygdsvän med stort engagemang för Grangärde och finnmarken. Även för Ekomuseum Bergslagen där han varit aktiv under många år, även som en del av Ekorådet. Nu när vandringen runt kyrkbyn blir förnyad med fina skyltar och en folder, då känner vi att Holger blir glad i sin himmel! Vi tänkte på honom.

Bengt Östberg har även författat en bok: ”Grangärde Kyrkby – byn mellan sjöarna” som kommer ut ganska så snart, kanske redan nästa vecka. Det är Globe Bokhandel här i Ludvika som tagit hand om tryckning och distribution. Boken kommer man förstås att kunna köpa där, priset blir 220 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *