Bergslagen, ett eldorado

För snart hundra år sedan.

För snart hundra år sedan såg Ludvika Tidnings förstasida ut så här.

Jag hälsade på hos kultursekreteraren i Ludvika, Susanne Eriksson. Hon hade några snart hundraåriga exemplar av Ludvika Tidning. Kastade ett öga och hittade snart något intressant att fördjupa mig i.

Den 2 maj 1919 återberättas i tidningen under rubriken Söderbärke att ”Bergslagens ärorika historia” hade varit  ämnet för en lika intressant som givande föreläsning förliden söndagskväll i Godtemplarlokalen i Nor.

Det var författaren Karl Larsson i By som besökt ”Logen” på inbjudan av härvarande föreläsningsförening. Så här står det att läsa:

” I raska drag och med fantasiens hjälp framställde talaren sitt ämne, börjande sin skildring av Bergslagen vid tiden före det någon historia blivit skriven och allt intill den sena tid stenkolen blev upptäckta. Med dem övertog England Bergslagens roll i fråga om järntillverkning. Huru primitivt utfördes ej järntillverkningsarbetet i Bergslagen som dock icke förty utgjorde ett verkligt Eldorado. I Beregslagen tjänades kovan, dess befolkning blev efter dåtida uppfattning ansedd som rik och mycket välmående. Det märkliga föredraget senterades av en lika talrik som tacksam publik.

Jag gillar verkligen det där med Bergslagen som ett Eldorad0! Ja som motvikt till ord som utflyttning och nedläggning och hjälpinsatser. Jag känner på mig att eldoradot kan var på gång igen, fast nu i en annan form. Kom igen Bergslagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *