Lapphyttan – Årets Industriminne 2013

Ulf Öhman, Ing-Marie Petterson Jensen och Lars-Erik Lärnemark.

Ing-Marie Petterson Jensen  med  sina medarbetare på Lapphyttan Ulf Öhman med prisplaketten och Lars-Erik Lärnemark.

Grattis Lapphyttan i Norberg! Svenska industriminnesföreningen SIM, som varje år utser ”Årets industriminne” motiverar årets pris så här: ” för epokgörande forskningsinsatser, återtagande av praktisk kunskap och nyskapande arbete för att levandegöra medeltida storskalig järnhantering”. Det är med stor glädje jag från Ekomuseum Bergslagen framför det varmaste gratulationer. Härligt att en  sådan plats ingår I Ekomuseums besöksmål. Mycket arbete har lagts ner genom åren. Det började redan 1978-83 med en utgrävning av järnframställningsplatsen Lapphyttan som visade att avancerad järnframställning, med masugn och allt, pågått där redan under 1100-talet. Den svenska historiska kartan fick skrivas om.

Folk och fä på Nya Lapphyttan

Oväntat djurliv på spännande Nya Lapphyttan.

Nya Lapphyttan, som är en hel liten by, är en rekonstruktion av den gamla, fast på en annan plats. Tillsammans med Föreningen Järnet på Lapphyttan görs där  järn på medeltida vis, oftast en gång om året. Det hela berättas på ett åskådligt och upplevelserikt sätt, för alla att ta del av. Här finns verkligen mycket att se och lära för gammal som ung. Jag ser fram emot nästa sommar, då jag bara måste hit!

”Årets industriminne” har delats ut i snart 20 år, 1999 fick Oljeön i Ängelsberg utmärkelsen, även det ett besöksmål i Ekomuseum Bergslagen.

Läs mer om priset på www.sim.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *