Jag minns det som igår, men det var för 30 år sedan nu. Någon gång under sommaren 1986 var det invigning vid Lokstallet i Smedjebacken och Örjan Hamrin lade sista handen vid någonting som jag minns som en stor tavla med röda trådar mellan olika platser. Jo så var det. Den där tavlan visade de cirka 50 besöksmålen i det nyinvigda samarbetet Ekomuseum Bergslagen.
Bilden här är en bild från Smedjebackens hamnområde sommaren 2014. Loket, med en hink på nosen som det står Nyberget på, står numera i Lokstallet och får komma ut någon gång varje sommar till allmän glädje.
När det begav sig tuffade loket på mot Ludvika med många vagnar och mycket last från pråmarna på kanalen, eller så körde loket vagnar med järn på från Västerbergslagen. Järnet skulle sedan vidare ut i världen.
I Smedjebackens hamn som varit ett besöksmål i Ekomuseum Bergslagen sedan start kan man också se på eller ta en tur med ångbåt. Det var nog här ungefär, vid nuvarande ångbåtshamnen som man lastade järntackorna på båtarna, förr i tiden. Idag finns 61 intressanta besöksmål i Ekomuseum Bergslagen. Jag har ett förslag – gör en JÄRNRUTT till sommaren. passa på i vecka 27 mellan 2 – 10 juli för då kommer det att finnas massor av aktiviteter på gång från Hallstahammar i söder till Grangärde i norr.
Läs mer på www.ekomuseum.se under våren.
Hej Anna!
Några intryck från själva invigningen…
Ja, invigningen svarade inte kommunerna utan i huvudsak de de båda länsstyrelserna för och den skulle äga rum enbart i Karmansbo med invigningstal av riksantikvarie Roland Paulsson. Man tyckte att det var ett sätt att fånga en stor publik då det samtidigt var marknad med tivoliaktiviteter vid smedjan. Kommer ihåg att jag var tveksam till att koppla ihop dessa aktiviteter och tyckte att man i stället skulle ha en invigning i Smedjebacken då restaureringen av lokstallet i hamnen var klar. På något sätt blev det en kompromiss med båda ställena. För Smedjebackens del ställde landshövding Lilly Hansson upp att göra ett invigningstal vid lokstallet några timmar före riksantikvarien i Karmansbo. Inne i lokstallet visade vi utställningen om och med Johan Ahlbäcks konst som Dalarnas museum och Riksutställningar gjort.
En tung person hade hjälpt oss från början var ordföranden i Dalarnas museum, landstingsrådet Edvin Ekholm från Smedjebacken. Han var den som redan år 1982 gav landsantikvarien Erik Hofrén och mig klartecken att starta hela ekomusei-processen.
Invigningen i Karmansbo fungerade bra trots det högljudda tivolit när Folke Wretman från Skinnskatteberg och Bertil Andersson från Smedjebacken i stället för att klippa band knöt ihop två band från de olika länen.
Efter invigningen bjöd länsstyrelserna alla ansvariga på middag i Karmansbo herrgård. Det som störde mig var att man inte ville bjuda Edvin Ekholm – något som innebar att Erik Hofrén avstod från att komma till invigningen.
Men för övrigt fungerade detta bra. Jag har bilder från de båda invigningarna.
Hälsningar
Örjan
två korrfel – ”Han var den som redan år 1982…” samt ”på middag i Karmansbo herrgård.” – Kan du rätta detta? ÖH
Hej Örjan, vad roligt att höra allt det där. Minns att det var mycket folk i hamnen i Smedjebacken, men hade alldeles glömt det där med Karmansbo. Vet dock att både 10-års och 20-års jubileet hölls där.Vad kul att du har bilder. Kanske kan du visa dem den 12 mars?
Jag tycker att det är fantastiskt att Ekomuseum Bergslagen fortfarande är levande. Det är en ära för mig att få medverka till fortsatt utveckling. Samarbete är fortfarande en utmaning, men när det funkar är det kraftfullt. Just nu känns det spännande att planera för ett eventuellt besökscentrum, ett visiter center som jag isf hoppas ska fungera ungefär som en sol som med sina strålar lyser på alla 61 besöksmålen.(liknelsen kommer från en av styrelseledamöterna).
Hej igen, ska se om jag kan rätta.
Det gick bra.