Spännande konst som överbryggar då och nu.

Under 2024 har konstnären Yuvia Maini samt konstnärsduon Paola Torres Núñez del Prado och Jonas Jonsson fått tillgång till Ekomuseum Bergslagens olika besöksmål och arbetat fram två platsspecifika AR-konstverk. Ett vid Mimerlaven i Norberg och ett vid Röda Jorden i Riddarhyttan, Skinnskatteberg.
Du möter konsten på platserna genom din telefon och appen HUBBLA.

 
HUBBLA är en Augmented Reality (AR)-app som är utvecklad av Region Västmanland och finns att ladda ner på Google play eller app-store.
 
Konsten har en förmåga att levandegöra vår historia och vårt kulturarv och vågar titta på historien på nya sätt. AR-teknik, som konstnärerna har använt här, kan få oss att se bakåt i tiden och gestalta det som annars är osynligt för oss.
 
Under vernissagen, som äger rum både vid Mimerlaven och vid Röda Jorden, den 11 april (se information nedan) är konstnärerna på plats och hjälper till med teknik och håller kreativa workshops.
 
Så här säger konstnären Yuvia Maini om sitt verk ”I lave you” som är skapat till Mimerlaven.
 

 
””I lave you” är ett kärleksbrev dedikerat Norbergs över 700 år långa historia med sin gruva – en turbulent relation som lett fram till idag. I verket är 15 historiska byggnader knutna till den lokala gruvnäringen rekonstruerade. I den så kallade ”laven”, som verkets titel syftar på, fanns all den mekanik som gjorde det möjligt att hämta upp malmfyndigheterna från underjorden. Lavarna har sett olika ut genom historien, och har bestått av olika material, och präglats av olika arkitektur och ingenjörskonst. Mimerlaven, som byggdes i Norberg 1960 är den modernaste laven, var en gång i tiden en central upphämtningsplats för järnmalm i trakten.
 
Genom tekniken Augmented Reality synliggörs alla de historiska byggnader som föregått Norbergs nuvarande Mimerlav. Rekonstruktionen baserar sig på historiska foton av olika lokala lavar i Kärrgruvan, Klackberg och Kallmora. Fotona har sedan gestaltats som interaktiva 3D-modeller bland annat med hjälp av AI-teknik. Verket ”I lave you” belyser hur manuellt arbete allt oftare omdefinieras med hjälp av modern teknologi, och påtalar vikten av att inte glömma historiska kärleksrelationer.”
 
Till verket har Yuvia Maini bjudit in ljudkonstnären Feronia Wennborg att skapa spatiala ljudlandskap som besökaren kan interagera med. De båda konstnärernas vägar korsades under Norbergsfestivalen där Wennborg fyllde den 64 meter höga och 325 meter djupa Mimerlaven med taktila ljudbilder och ”maskinära” toner som förde tankarna till det nära förhållandet mellan människa och natur.
 
”Spöklika järnverk” heter Paola Torres Núñez del Prados och Jonas Jonssons verk i Röda Jorden.
 

 
De arbetar tillsammans och kallar sig ”Artificial Ingenuity” och berättar att de har utvecklat AR-upplevelser för andra konstnärer, men här riktar sitt fokus mot Röda Jordens historia – ett område av stor betydelse under den tidiga järnåldern som också spelat en viktig roll för Västmanlands framväxt. ”Utgrävningar visar att järn utvanns här redan på 700-talet f.Kr. under sen bronsålder. Hur tedde sig egentligen livet och hur såg människorna ut under den här tiden då ugnarna var som mest aktiva? Verket Spöklika järnverk har en estetik som är inspirerad av dataspelsvärlden. Det lyfter fram hur historia ofta oproblematiskt skrivs utifrån påhittade föreställningar. På plats vid Röda Jorden kan besökare genom verket uppleva historien på plats under 700-talet f. Kr. då ugnarna var mycket aktiva i Västmanland.”
 
Vernissage 11 april
 
Konst som levandegör industriarvet
NORBERG Mimerlaven, Gamla Bangatan 6
Tid: 10.00 – 11.30
RÖDA JORDEN, Riddarhyttan, Skinnskatteberg
Tid: 14.30 – 16.00
 
Verken finns att se på platserna fram till den 30 juni 2025, eventuellt längre.
Ingen föranmälan krävs till vernissagen, men om ni vill komma större grupper, maila: jenny.berntsson@regionvastmanland.se alternativt info@ekomuseumbergslagen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *