Stenar

När jorden väl fanns till så fortsatte det att hända saker. Bland annat skapades olika bergarter – olika stensorter – som du kan hitta ute i naturen idag. De bildades ofta av vulkaner som sprutade ut lava. De kunde också bildas vid jordbävningar, när jordskorpans plattor krockade, av smulor som samlades på havsbotten och blev till ny sten och av meteoriter.

 

Bergarterna i sin tur består av olika sorters mineraler, som det finns massor med olika sorter av! Att bergarterna ser olika ut beror bland annat på vilka blandningar av alla mineraler som har hamnat i dem och hur och var de blev till.

 

Granit är en av våra vanligaste bergarter och ser nästan ut som prickig korv. Kornen syns tydligt eftersom den stelnat djupt nere i underjorden. Den vackra färgen beror på att det finns många olika mineraler i den. Grå kvarts, röd eller vit fältspat, svart biotit och hornblände.

Det som har använts i Bergslagen är Svartmalm, som är magnetisk – prova med en magnet – och så blodstensmalm som blir lite röd när man skrapar på den.

 

Bild och text är hämtat från Ekomuseum Bergslagens bok ”Krasch! Bom! Bang! En bok om berg och stenar” .