Så vad var det egentligen man hade järnet till? Precis som barn förr i tiden levde på ett annat sätt än vad du gör, användes också materialet på ett annat sätt. Förr behövde man saker som spikar, kanonkulor, spisar och redskap till jordbruket. Nu använder vi metaller och mineraler till våra mobiltelefoner, datorer, broar och bilar. Ja, till och med vi människor måste ha järn i oss! Vi använder fortfarande järn och stål till att tillverka vapen, fast inte kanonkulor längre, utan bomber och granater.
Slagg, järn, stål och vatten
All slagg som har blivit till när järnet har tillverkats har för det mesta använts till olika saker. Man har haft det som grus när man har byggt vägar och som tegel i väggar. Om du ser dig omkring i Bergslagen så hittar du säkert slagg i trappor, husgrunder och jordkällare. Om du hittar en liten slaggbit, titta om du ser lite järn i den, det var vanligt att allt järn inte lossnade så det kan finnas små bitar kvar i slaggen.
Järn gör man fortfarande idag av järnmalm från berget, men också av järnskrot!
Stål är ännu hårdare än järn och är gjort av järn som man har blandat in kol i.
Vattnet som man förr använde till vattenhjulen som drev olika maskiner, har också använts till transporter innan det fanns bilar och vägar. I stället för att kämpa sig fram på stigarna som fanns, med häst och vagn, så lastade man saker på båtar som for fram över sjöar och åar.
Nu används vatten till att göra elektricitet, som driver maskiner vi har omkring oss. Maskiner kan också drivas av kraft från kärnkraftverk, bergvärme och solen.
Bild och text är hämtat från Ekomuseum Bergslagens bok ”Krasch! Bom! Bang! En bok om berg och stenar” .