I midsommartid är det ofta full fart på landets hembygdsgårdar.
Den traditionella dansen runt midsommarstången – importerad från Tyskland – med ”Små grodorna” – från början en fransk militärmarsch ”Au pas, camarade, au pas camarade, au pas, au pas, au pas…” kräver sina förberedelser.
Midsommarstången ska tas ner efter förra årets firande. Den gamla lövningen ska tas bort, massor med blommor ska plockas till den nya stången som också ska kläs.
Bakats inför midsommar har det gjorts i månader, bullar och kakor. Förråden är påfyllda i handelsbodarna. Glassboxarna är påfyllda.
Stugorna är städade och fina, i många finns det nyplockade blombuketter.
Bemanningen är ordnad, så att stugorna kan vara öppna för alla som vill titta.
Utemöblerna ska skuras. Eventuella torgstånd ska ut, liksom bockar och bänkar för besökarna att sitta på.
Gräsmattorna ska vara nyklippta inför midsommaraftonens dans.
Bakugnar i bagarstugor ska värmas upp, degen till tunnbröden ska sättas.
Parasoll stagas upp. Avspärrningar och skyltar om parkering sätts upp. Ljudutrustning riggas.
Dans- och lekledaren och den som håller högtidstalet förbereder sina manus.
Det är roligt och det är mycket jobb. Att efter alla förberedelser se firandet, med finklädda dansande barn, vuxna som förnöjd fikar på de hembakta bullarna, höra musiken och känna sommarstämningen är en tillfredsställelse.
Vill du, så hör av dig till din favorithembygdsgård och säg att du vill hjälpa till. En av de mysigaste sakerna att göra på hela året är att vara med när midsommarstången kläs. Det sker oftast kvällen innan midsommarafton. Plocka en bunt blommor och gå dit, där finns människor som kan och visar hur du ska göra.