Nya Lapphyttan & Karlbergs hembygdsgård
Här får vi två besöksmål i ett. Från Visit Norbergs besökscentrum sett finns åt ena hållet Nya Lapphyttan och åt andra hållet Karlbergs hembygdsgård. I besökscentret finns utställningar och en liten butik med böcker och souvenirer.
Nya Lapphyttan
Norbergs bergslag är en av de allra äldsta platserna för järnmalmsbrytning i hela Sverige. Redan på 1100-talet hade man startat en verksamhet här. Men hur var det?
Hur gjorde medeltidsbergsmännen sitt järn? Under 1970-talet var forskarna oeniga. De delade upp sig i två läger. Vilket hade rätt?
Det var under medeltiden som bergsmännen började den järnmalm som gick att bryta ur berget istället för som tidigare endast myr- och sjömalm.
Nu skapades det gruvhål och den nya uppfinningen ”masugnen” utvecklades.
Runt gruvorna började samhällen växa upp. Och de bönder som bodde nära en gruva slog sig samman med granngårdarna för att framställa järn. Då blev de medlemmar i ett gruv- eller hyttlag.
Innan krut och dynamit så eldade man på berget så blev det sprött så att bitar av malm kunde spettas loss.
På 1970-talet var forskarna oeniga om hur ugnarna som man smälte järnmalmen i var konstruerade. En del trodde att man hade ugnar som smälte järnet och då tog ut flytande tackjärn ur ugnen. För att ett sånt järn skulle gå att smida, behövdes det först färskas.
Andra forskare trodde att medeltidsbergsmännen inte smälte järnet i sin ugn, utan istället tog ut det ur ugnen som en fast klump med smidbart järn.
Hur var det? Vilken teknologi hade man använt under medeltiden? Inga skriftliga källor fanns som berättade hur det var. För att se vem som hade rätt var man tvungen att göra en arkeologisk undersökning.
1976 öppnade sig möjligheten att kanske få svar på frågan. Lapphyttan i Karbenning socken hade varit känd tidigare, men inte undersökt. Nu ville Norbergs kommun göra en undersökning till en sockensbeskrivning. Riksantikvarieämbetet hakade raskt på och även Länsantikvarien i Västerås. Och snart även Jernkontoret.
I tre år höll man på med de arkeologiska undersökningarna av Lapphyttan, medan många specialister på malmer, slagger, masugnsteknik, hyttkeramik, geologi och paleobotanik följde undersökningen.
Och till sist blev allt tydligt klarlagt. Anläggningen där medeltidsbergsmännen gjorde sitt järn var en vattendriven masugn, som producerade flytande tackjärn och med en slagg som till utseendet och till sin kemiska sammansättning liknar sentida masugnsslagger. Det var alltså det lägret som hade haft rätt.
Malmen till järnet kom från Bondgruvan eller från det malmfält där Bondgruvan ligger. Så tidigt var alltså masugnen uppfunnen!
Själva Lapphyttan ligger ensligt inne i skogen. För att ge alla en möjlighet att få
uppleva Sveriges äldsta hyttplats, har man byggt upp denna rekonstruktion av den. Det är världens enda rekonstruerade medeltida masugn som faktiskt har körts och tillverkat tackjärn i modern tid.
Karlbergs hembygdsgård
Av hembygdsgårdens omkring 20 byggnader alla utom herrgården och Skrivargården hitflyttade från andra håll i kommunen.
Här finns sadelmakeri och skomakeri, vagnslider och en bergsmansgård. I en byggnad finns det bagarstuga och smedja. Du kan se en tingssal med en utställning av föremål från olika brottsfall och här finns en bergsmansstuga och en fattigstuga.
I handelsboden ser vi hur en affär kunde se ut under första halvan av 1900-talet och på handelsbodens övervåning finns ett radiomuseum. Över lag finns många fina samlingar på den här hembygdsgården, utspridda i de olika husen, exempelvis finns här ett sadelmakeri och skomakeri, vagnslider, en utställning om arkitekten Ferdinand Boberg och en textilutställning.
Bergsmansgården som står här flyttades hit i början på 1940-talet. Den byggdes efter den stora branden som drabbade Norberg 1727 och är den enda byggnad som finns kvar från den tiden i ursprungligt skick. Bergsmännen blev ofta väl beställda och hade råd med ståtliga bostadshus som detta.
I Fattigstugan ser vi hur sockenbor som saknade eget hem kunde få bo ända in på tidigt 1900-tal.
Myrbergs verkstad byggdes 1910 – 1912, och från den såldes T-ford, cyklar, motorcyklar och allt som hörde en verkstad till. Nu ordnas Myrbergsrallyt årligen och då åker hundratals veteranbilar ut i länet och skapar en folkfest av alla som kantar vägarna för att titta.
Alla hus på hembygdsgården har skyltar med text och qr-koder till information om just det huset.
jarnetpala på lapphyttan.se >
Myrbergs bilverkstad >
Karlbergs hembygdsgård
Fakta
Besökscentrum med rekonstruerad medeltida järnframställningsplats. Besökaren bjuds på upplevelser och kunskap om medeltidens Bergslagen.
Hembygdsgård med omkring 20 hus.
Både Nya Lapphyttan och Karlbergs hembygdsgård besöks på egen hand året om, och det går alltid att boka guidad visning.
Foto: Toppbild + små bilder 2 & 4 : Fredrik Findahl