Tre museer i Europa

Det här är katalogen från utställningen "Tre museer i Europa" som visades på Galleri Astley i Uttersberg, Skinnskattebergs kommun, 29 jan-19 mars 1995.

Det här är katalogen från utställningen ”Tre museer i Europa” som visades på Galleri Astley i Uttersberg, Skinnskattebergs kommun, 29 jan-19 mars 1995.

När jag nu ändå är i gång med vårt ekomuseums historia så vill jag passa på att peka på den utställning om ”Tre museer i Europa” som gjordes på föråret 1995 på fina Galleri Astley i Uttersberg utanför Skinnskattebergs samhälle, www.galleriastley.com.

Det var nämligen så att min blick föll på den här gamla katalogen, när jag rotade runt i hyllorna häromdan. Intressant! Ja, verkligen. Förebilden till vårt ekomuseum är ju det franska Ecomusée le Creusot-Montceau i Bourgogne, www.ecomusee-creusot-montceau.fr – som grundades 1972, två år efter det att 16 kommuner startat ett samarbete i la Communauté Urbaine, ett nytt slags nätverk som intresserade sig för det industriella kulturarvet. De var alltså väldigt tidigt ute inom det här området och det inspirerade andra i sin tur. Engagerade invånare i området blev en förtrupp till forskarna. Lokala föreningar byggde upp, så  t ex skapade fd gruvarbetare ett gruvmuseum. Termen ekomuseum föddes. Eko-, ekonomi, ekonomisk historia. Eko- från grekiskans oikos = hushåll. Det här var det första ekomuseet i världen.

Den berömda gjutjärnsbron från 1779. Hög, smal och spänstig.

Den berömda gjutjärnsbron från 1779. Hög, smal och spänstig.

Men redan tidigare fanns i England nåt som kunde likna ett ekomuseum: Ironbridge Gorge museum, www.ironbridge.org.uk  fem mil nordväst om Birmingham. Det startade 1967 och blev säkerligen en förebild för det franska ekomuseet och även för vårt svenska Ekomuseum Bergslagen. Ironbridge blev ett UNESCO Världsarv 1987 och är den plats där den industriella revolutionen började. Det var stenkolets förtjänst! När järn framställdes med stenkol istället för med träkol blev produktionen supereffektiv. Storartade tider och billigt järn!  Det första järnhjulet kom 1729, järnräls 1767, den första gjutjärnsbron 1779, det första lokomotivet 1802. Ja, jag läser i katalogen nu. Och the Ironbridge från 1779 har jag gått på och sett med egna ögon, vi var där på studieresa 2006. Den ligger högt över floden Severn, där alla industrierna flockade sig en gång. Ett intressant tips på besöksmål för er som gillar att resa i England.

Tre syskonmuseer! Alla med lite olika struktur men med verksamhet ute på fältet i kulturlandskapet med eller nära autentiska miljöer och det är ju just där historia blir som mest levande. Man bör väl se det franska ekomuseet också, det väntar…joo.

En tanke kring ”Tre museer i Europa

  1. Örjan Hamrin

    Hej Jag och Peter Larsson var på ICOM-konferens i Kanada 1992. Där kontaktade Huges de Varine oss och bad om ett samarbete. Det resulterade i att vi (Peter, Lennart Edlund, Kia Eriksson och jag) åkte till Le Creusot tre gånger + en extra några år senare och att en grupp från Le Creusot kom till EmB. Som ett led av detta samarbete kom utställningen till. Kontakter med Ironbridge hade vi sedan gammalt.

    Denna utställning fanns på alla tre ställena.

    Jag blev redan tidigare, medan jag jobbade på EmB, även inbjuden till Ecomusée d`Alsace där jag fick presentera EmB för 300 personer. Det var ett år efter priset museet fick i ”Museum of the Year” 1989.

    Hälsningar

    Örjan

    Date: Wed, 13 Feb 2013 14:46:33 +0000 To: orjan_hamrin@hotmail.com

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *