Har besökt Lockne Geocenter

Ordningen är återställd, semestern är över och jag är tillbaka på kansliet. I lördags hann jag faktiskt med ett besök på en geologiskt intressant plats, nämligen meteoritkratern i Lockne som ligger i Ångsta några mil söder om Östersund vid Locknesjöns norra ände – det räknas till Storsjöbygden.

Sen 2006 finns här ett geologiskt museum, ett geocenter – Locknekratern Meteoritcenter, www.locknekratern.se och med tanke på att vi planerar hej vilt ett geocentrum i Riddarhyttan så ville jag titta lite närmare på det här. Bra se hur man kan tänka och göra. Nu är det ju inte en krater i Riddarhyttan men ett istida landskap som är väl så intressant. I Sverige har vi många geologiskt intressanta platser men inte så många geocentra, geologiska träffpunkter med geo-information. Geologi handlar ju om marken vi går och står på, om jordtäcket och om grundvattnet – förutsättningar för vårt liv men som vi inte tänker så ofta på. Köpte mig en liten bok om just detta i Lockne, där fanns en butik, bra ordnat. Där fanns café också. Och en fantastisk film om meteoritnedslaget i en liten biosalong – det var som ett mini Cosmonova, som finns på Naturhistoriska Riksmuseet. Och all information finns på tre språk: svenska, engelska och tyska.

Och längs en två kilmeter lång vandringsled i närheten finns sten- och markformationer att beskåda i verkligheten orsakade av det enormt kraftfulla nedslaget. Meteoriten vägde visst 300 miljoner ton och det hela skedde för ca 455 miljoner år sen. Då låg Jämtland nere på södra halvklotet och 500 m under havets yta. Nya bergarter uppstod av krossat urberg, granit och skiffer t.ex. Revsundsgranit, Tandsbybreccia, Locknebreccia – unika stenar som inte finns någon annanstans. Ja, unika stenar finns även i Bergslagen, rester från urgamla vulkanutbrott sägs det bero på här. Vår värld är sannerligen märklig och det är roligt att ta reda på så mycket som möjligt.

6 tankar kring ”Har besökt Lockne Geocenter

  1. Lilian Jakobsson

    Hej Christina! Kul att du besökt Lockne Geocenter och vilket bra inlägg! Jag har också varit där i sommar. Jag gissar att du köpte boken Locknekratern, där grundaren av museet och idégivare till vandringsleden, professor Maurits Lindström, nedskrivit ett manus, som nu är postumt bearbetat och utgivet?
    I egenskap av JAGS:are(medlem i Jämtlands läns Amatörgeologisk Sällskap) var vi några stycken som fick uppdraget att leta fram fossil till museet, så vi var med under hela uppbyggnaden. Idag har JAGS ordnat en fin mineralsamling på museets övervåning. Dessutom har ett par medlemmar skapat muren utanför museet med alla vackra inmurade stenar.
    Hälsningar Lilian Jakobsson, numer inflyttad VBGF:are (medlem i Västerbergslaens Geologiska Förening)

    Svara
    1. Christina Lindeqvist

      Hej Lilian, vad roligt att höra att du varit aktiv i Lockne med Geocentret. Ja, det var imponerande tyckte jag, ett smått fantastiskt besöksmål. Intressant! Och Locknesjön är ju så vacker, grön som Medelhavet pga den fina blågröna leran antar jag.

      Svara
  2. Lilian Jakobsson

    Hej igen Christina! Vad man säger där uppe i Jämtland är att Locknesjön är väldigt djup, har ovanligt klart vatten (ibland lär sjöbottnen nere i djupet ha setts) och att meteoritnedslagets alla effekter på berggrunden ligger bakom färgen. Det är ju övervägande kalksten nere i djupet samt kristallin berggrund. Så visst finns det lerslam. Ett stort antal djupkällor ger hela tiden nytt vatten i sjön. Jag har aldrig sett en sjö som är så vackert grön, men den är det inte alltid
    Kom att tänka på att fjällsjöar har ju också så där klart vatten, att man ser botten, men dom jag har sett, har inte varit gröna!
    Hälsningar Lilian

    Svara
    1. Christina Lindeqvist

      Hej! Intressant det du skriver. Jag har ofta badat i Locknesjön och vattnet är mycket kallare där än i andra ”vanliga” sjöar, men det är också helt kristallklart, kanske beror det på allt källvatten som tillförs. Där finns inga humusämnen som stör, ingen växtlighet vad jag sett. Ja, det liknar många fjällsjöar, har också sett gröna såna. Iskalla, gnistrande klara. Neråt Forsa i Locknesjöns södra ände finns en fin blågrön lerbotten, den leran är som den finaste peelingkräm! Kanonbad.

      Svara
  3. Lilian Jakobsson

    Intressant! Just vid Forssaån låg en del av Centraljämtska isjöns utlopp. Kan tänka mig att fin lera samlats där!

    Svara
    1. Christina Lindeqvist

      Men vad spännande, det här vill jag höra mer om! Vi har badat mycket i Forsaån, vi kan gå dit från vår by, där går en gammal stig som byborna håller något så när öppen. Byn ligger ett par km öster om forsarna och heter Skylnäs. Där har jag mina rötter. Du får komma in på kansliet och berätta när du är på Gammelgården!

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *