En smedja i Västerby, Söderbärke

Under helgen som gick träffade jag min kompis Ingrid. Vi var bästisar  redan när vi växte upp, och grannar. Nu bor vi långt ifrån varandra men när vi ses har vi massor att prata om. Inte minst gamla minnen. Den här gången plockade Ingrid fram en låda med fotografier från sin farmors samling. Till saken hör att även min mamma Kerstin och Ingrids pappa Sixten Sandberg också var kompisar och  grannar sedan de var små och så länge Sixten levde. Mamma växte upp på gården Carlmatts. Till gården hörde som sig bör en smedja som stod en bit bort. Den syns på bilden här nedan.IMG_3227Under 1920-talet kom smeden Gustav Sandberg till smedjan, startade hovslageri och smide, sån´t som behövdes på landsbygden på den tiden. Med tiden byggdes smedjan ut och Gustav köpte både den och lite mark intill av min morfar Calle Mattsson. Intill smedjan byggde han så småningom ett bostadshus där han flyttade in med sin fru Hilma och sonen Sixten. Smeden Gustav, smedjan och bostadshuset ses här nedan.

Smeden Gustav SandbergIMG_3228

Mamma och Sixten fick med tiden sina egna familjer. Jag växte upp på Carlmatts precis som mamma och morfar. Sixten byggde nytt intill smedjan där Ingrid växte upp. Vi blev så klart kompisar, eller lekkamrater som det hette då på 1950- 0ch 60-talet. Ingrids mamma Rut blev  dessutom min småskollärarinna. Sixten gick i sin fars fotspår och utvecklade arbetet i smedjan. Han konstruerade och tillverkade bland annat Sandbergs Sandspridare som ofta syntes på bilar som sandade vägar på vintrarna. På bilden här under ses smidesmästaren Sixten Sandberg. Han var också kommun- och landstingspolitiker. Precis så här minns jag honom.IMG_3233

2 tankar kring ”En smedja i Västerby, Söderbärke

  1. ulf björkdahl

    Hej,
    Jag undrar om jag får använda bilden på smedjan i Västerby som genrebild i en lokalhistorisk bok som jag skriver om Kungsängen Upplands-Bro. Vilken källa ska jag i så fall ange?

    Svara
    1. Malin Andersson

      Hej Ulf.

      Dessvärre kan jag inte svara på din fråga om källa för den bilden, utan du får kontakta min företrädare Anna Falkengren, på e-post elnakerstingunilla@gmail.com och fråga henne om hon vet varifrån bilden kommer och vem som bör ge sitt tillstånd.

      Med vänliga hälsningar, Malin Andersson, Ekomuseum Bergslagen.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *