Ekomuseum Bergslagen

Ekomuseum Bergslagen är sedan 1986 ett nätverk av cirka 60 olika platser att besöka, alla på temat industrihistoria. Det handlar om ett 20 mil långt område från Grangärde Finnmark i Dalarna till Mälardalen i Västmanland. De flesta besöksmålen är autentiska och finns på samma plats i landskapet som när de en gång var i bruk. Platserna berättar idag om liv och arbete, teknik och bergsbruk i Bergslagen förr.

I Ekomuseum Bergslagen kan du uppleva både stora och små historiska miljöer, allt från världsarvet Engelsbergs bruk och Strömsholms slott med guidade visningar till den lilla vandringleden i Finnmarken att gå på egen hand. Här finns också hyttplatser och besöksgruvor, hembygdsgårdar och museer, bergsmansgårdar, smedjor och brukspatronernas herrgårdar med mat och logi, och mycket mer.

I Ekomuseum Bergslagens stora nätverk ingår ideella föreningar och privata entreprenörer som både äger och driver många av besöksmålen.

År 1990 bildades en stiftelse i syfte att i samverkan belysa Bergslagens historia och att utveckla ett nätverk av attraktiva besöksmål.

Stiftarna är kommunerna Ludvika och Smedjebacken i Dalarna, Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Surahammar och Hallstahammar i Västmanland samt länsmuseerna i Dalarna och Västmanland.

Stiftelsens Verksamhetschef är sedan juni 2013 Anna Falkengren, e-post: anna@ekomuseum.se.

Här kan du läsa Ekomuseum Bergslagens Verksamhetsplan för 2016 >

Här kan du ladda hem Stiftelsen Ekomuseum Bergslagens årsredovisning för 2015 >

Här kan du ladda hem Stiftelsen Ekomuseum Bergslagens årsredovisning för 2014 >

Här kan du ladda hem Stiftelsen Ekomuseum Bergslagens årsredovisning för 2013 >

Styrelse, 2015-19

Ordförande: Ingvar Henriksson (sedan 2005), e-post: ingvar.henriksson@ludvika.se.

Ludvika kommun
Kerstin Sunnerby, ordinarie, Susanne Andersson, ordinarie, Maino Wohlfeil, ordinarie, Wilhelm Schaub, ersättare, Jan Larsson, ersättare, Lena Hjalmarsson, ersättare.

Karl Georg Karlkvist, ordinarie,  Lotta Wedman, ersättare

Karl Georg Karlkvist

Smedjebackens kommun
Helena Andersson, ordinarie, Håkan Berggren, ordinarie, Vanja Larsson, ersättare, Anders Lindblom, ersättare.

Stämmoombud
Carin Runeson, ordinarie, Kjell Midér, ersättare.

Ingemar Hellström

Norbergs kommun
Elizabeth Pettersson, ordinarie, Nancy Ibarra, ersättare.

Stämmoombud
Björn Larsson Björnberg, ordinarie, Åke Andersson, ersättare.

?

Fagersta kommun
Lena Eldståhl, ordinarie, Tomas Ulfborg, ersättare.

Stämmoombud
Ola Wahlsten, ordinarie, Linda Norrman, ersättare.

Valberedare
Monika Andersson, ordinarie, Hamse Omar, ersättare.

Skinnskattebergs kommun
Lars Carnbrand, ordinarie, Gunlög Olsson, ersättare.

Carina Sandor, ordinarie, Kristina Ohrmér Jansson, ersättare

Sture Bäcklund

Hallstahammars kommun
Thure Andersén, ordinarie, Andreas Almquist, ersättare.

Ingmar Sten, ordinarie, Tommy Claesson, ersättare

Lennart Ahlström

Surahammars kommun
Tobias Nordlander, ordinarie

Dalarnas museum
Christer Björklund, ordinarie, Lars Jönses, ersättare

Västmanlands läns museum
Carl-Magnus Gagge, ordinarie,

Adjungerade
Visit Dalarna: Ulrika Andersson, Turismchef Region Västmanland: Henrik Wester, Ekorådet, Anna-Karin Andersson, Dalarna och Gunnar Ahl, Västmanland, Länsstyrelsen i Dalarna, Fredrik Sandberg.

Verksamhetsrevisor

Ulf Hällqvist, Smedjebacken

Ekorådet

Ekorådet är en sammanslutning av representanter från lokala föreningar med anknytning till Ekomuseum Bergslagens besöksmål i de sju stiftarkommunerna. Här kan du läsa mer om vad Ekorådet är och vad de gör >

Ekorådets ordförande: Anna-Karin Andersson, Grangärde
E-post: frodberget@spray.se

Ludvika
Anna-Karin Andersson, Grangärde, Bertil Andersson, Gravendal/ Västerås, Anders Stendalen, Grängesberg

Smedjebacken
Karl -Erik Nohrstedt, Söderbärke, Kristina Bjerndal, Smedjebacken

Fagersta
Malin Andersson, Fagersta, Hans Philip, Västervåla

Skinnskatteberg
Gunnar Ahl, Karmansbo, Karl-Åke Nordebring, Riddarhyttan

Norberg
Sven Olof Pettersson, Norberg, Anders Gustavsson, Norberg

Hallstahammar
Lars Lysén, Hallstahammar, Lennart Lindgren, Skultuna

Surahammar
vakant

Utmärkelser

Luigi Micheletti Fondazione i Brescia, Norditalien tilldelade Ekomuseum Bergslagen THE MICHELETTI AWARD år 1998 med följande formulering:

“Michelettipriset för 1998 års bästa teknik-eller industrihistoriska museum bland de deltagande kandidaterna, har vunnits av Ekomuseum Bergslagen i centrala Sverige. Museét täcker 75 mil2 skogklätt land och beskriver en region som under flera århundraden utgjorde ett av Europas främsta järnproducerande områden. 49 olika miljöer har restaurerats och gjorts tillgängliga för besökare. Förändringar och tillägg sker varje år. Med tanke på att museet ständigt befinner sig i utveckling har det varit svårt att veta vilket år man borde ansöka om priset, men museets positiva utveckling den senaste tiden ansågs vara en god anledning. Juryn har lagt stor vikt vid de frivilliga krafternas stora betydelse som guider och berättare i hela museets område och även noterat den entusiasm som karaktäriserar hela verksamheten och som uttrycks både av dem som är engagerade i arbetet och av de institutioner som stödjer museet ekonomiskt.”

Ekomuseum Bergslagen nominerades till bästa teknik- och industrihistoriska museum: EUROPEAN MUSEUM OF THE YEAR AWARD Special Commendation 1989:

“The committee would like to take this opportunity of expressing its appreciation of the achievements of Ekomuseum Bergslagen, Sweden and has great pleasure in making this Presentation as a permanent record of its esteem.”

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail