Smedjan

SmedjanTackjärn fraktades till smedjorna för nu skulle det smidas! Smedjor fanns lite överallt i Bergslagen, stora smedjor och små smedjor. De hade lite olika namn beroende på vad de användes till: klensmedja till små saker som verktyg, spiksmedja till spikar, hammarsmedja för att hamra ut stångjärn och knippjärn.

I hammarsmedjor fanns härdar med glödande träkol, en bälg som blåste in luft i glöden så det blev riktigt hett och ett vattenhjul som satte fart på hammare och bälgar. Därför låg alltid de stora smedjorna bredvid ett rinnande vatten, en fors eller en bäck. Men innan man skulle smida, måste man först göra något med tackjärnet: färskning! Det mesta kolet måste bort ur järnet och det gjordes genom att glödga det och banka på det om och om igen. Då brändes kolet bort och järnet blev smidbart.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail