Surahammars bruksmiljö

Bruksmiljö med historisk vandringsled

 

Här finns bruksmuseum, motorcykelmuseum. Konstgalleri och bostadsmuseum i Stenhuset.
Besök miljön på egen hand eller boka tid för visning. Särskilda öppettider under sommaren. Nära Surahammar centrum.

 

Tel: 0220- 390 00.

 

 

 

Redan på 1500-talet utnyttjades vattenkraften från Strömfallet i Kolbäcksån till en stångjärnshammare. En bit in på 1600-talet byggdes en ny modernare hammare av Axel Oxenstierna men storhetstiden kom på 1800-talet då bruket togs över av Eric Adolf Zethelius som utvecklade produktionen av stångjärn med nya metoder med, puddelugnar, mumblingshammare och valsverk. 1865 inleddes tillverkningen av Surahammars mest kända produkter; järnvägshjul och axlar.

 

Verkstadslokalen från 1840-talet renoverades under 1950-talet och iordningställdes till nuvarande Surahammars bruksmuseum. En hel del av verkstadsutrustningen finns kvar på sin ursprungliga plats och därför kan man se och följa hela tillverkningen från tackjärn till färdigsmidda hjul. Guidad visning kan ordnas året runt.

 

Under 1900-talet fortsatte tillverkningen med nya produkter som elektroplåt och hjul till spårvagnar och senare även till tunnelbanetåg.

 

I den byggnad som idag kallas Stenhuset, en liten bit från Bruksmuseet, bodde sex smedsfamiljer. En lägenhet finns kvar som museum. Idag är Stenhuset öppet för allmänheten och drivs av föreningen Konst & Hantverksgille som arrangerar konstutställningar, försäljning av lokala produkter och café. Intill Stenhuset ligger hembygdsgården.

 

I närheten av bruksgatan fanns tidigare stora rödmålade tvåvåningshus i trä där brukets arbetarfamiljer bodde. Inget av dessa hus finns kvar idag. Det f.d värdshuset och bruksmässen Gyllene hjulet finns kvar, med väggmålningar av konstnären Jerk Werkmäster. Idag inrymmer byggnaden ett motorcykelmuseum. I museet finns klenoder, en kopia av den första serietillverkade bilen och en Vabis från 1903. Ingenjör Gustav Eriksson vid bruket, som ritat bilen, föreslog att den skulle tillverkas i Surahammar. Så blev det inte. Den kom istället att tillverkas i Vagnsfabriksbolaget Vabis i Södertälje.

 

Surahammars gamla bruksområde kan upplevas med en promenad bland byggnaderna och Bruksparken eller genom att följa kanalen via leden ”Historisk vandring”. Bruksmuseet och Motorcykelmuseet är öppet för visningar och besök liksom Stenhuset som är ett aktivt kulturhus med konstutställningar och smedsbostadsmuseum.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail