Norbergs gruvmuseum & Mossgruveparken

Inrymt i Risbergs konstschakt från 1876.

 

Sommaröppet.
Norbergs turistbyrå 0223-291 30.
Norberg turism >

 

 

114 m djupt schakt, Stånggång, Pump, Mineralutställning, Smedja

 

Ett av de rikaste järnmalmsfälten i Norberg ligger vid Mossgruvan, där gruvmuseet är beläget. Det är inrymt i Risbergs konstschakt, en byggnad uppförd i slaggtegel och rödmålat trä. Byggnaden restes 1876 över ett schakt som är 114 meter djupt.

 

En viktig funktion i konstschaktet var länspumpningen som gjorde de omgivande gruvorna vattenfria. Pumpanläggningen drevs med hjälp av kraften från ett vattenhjul som stod i förbindelse med en stånggång. Stångens ändar var fästade via vevstakar på en vevaxel.

 

Vid Polhemshjulet några kilometer bort kan man se en sådan stånggång bevarad. I gruvmuseet visas hur vattnet pumpas upp ur gruvan.

 

I konstschaktets överbyggnad finns även en linspelsdriven hisskorg för persontransporter, ett matrum, ett litet förmanskontor och en smedja. Här finns borrsmedens redskap och den gamla träpusten som fortfarande används. Här finns också fotografier, modeller och föremål som skildrar gruvhanteringens historia.

 

Gruvorna i omgivningarna tillhör de äldsta i Norberg. De omnämns i dokument redan 1440. Den 13 januari 1734 besöker Carl von Linné Mossgruvan på sin Bergslagsresa. Mossgruveparken är en museipark med skyltade stigar på bergsryggen mellan de vattenfyllda dagbrotten.

 

Mossgruveparken är ett övergivet gruvfält med djupa och vattenfyllda dagbrott. Här bröts järnmalm från medeltid till 1900-talets början. En skyltad promenadväg leder genom parken.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail