Hammarbacken

Del av gamla Ludvika bruk, Sveriges första kronobruk, anlagt av Gustav Vasa omkring 1550 för smide av stångjärn.

 

Smedbostäder, arbetarlängor, sommarcafé med museum, musik, sädesmagasin, utställningar, herrgård, träkyrka, loppmarknad, knivvecka. Café med uteservering. Sommartid: Program och utställningar för barn och vuxna.
Lördagsloppis 9-15 vid akvariet till sep.
”Knivveckan” i juli.

 

Turistbyrån 0771 – 62 62 62
www.visitsodradalarna.se

 

 

Ludvika anlades på 1500-talet under Gustav Vasas tid som ett kronobruk för smide av stångjärn. År 1726 kom bruket i familjen Cedercreutz ägo och stannade i släkten till början av 1800-talet. De sista privata ägarna var familjen Roth, som drev bruket fram till nedläggningen år 1920. De gav verksamheten en ny inriktning vid sekelskiftet. Vid sidan om hytta och stångjärnshamrar byggdes en ångsåg för att bearbeta timmer. I Ludvika Ström anlades ett kraftverk. I ravinen på andra sidan strömmen ligger ruiner av Marnäs hytta, en bergsmanshytta med anor från 1500-talet.

 

Bruksmiljön är byggd efter ett centralperspektiv. På strömmens södra sida anlades på 1750-talet kyrkan av trä. Kyrkans mittaxel kan följas över ån där den går genom herrgården med flygelbyggnader. Från herrgårdens framsida utgick bruksgatan Hammarbacken. Den finns ännu kvar på toppen av kullen, men har stympats av järnväg och landsväg. Vid gatan låg smedsbostäderna, byggda kring sekelskiftet 1800 med slagg i murverket. En av de ursprungliga byggnaderna återstår. I denna har en museibostad inretts, vilken visar hur en familj levde vid sekelskiftet 1900. Denna byggnad rymmer sommartid även ett café.

 

Vid Hammarbacken står ett imponerande sädesmagasin i tre våningar. Vindflöjeln har årtalet 1805 och enligt traditionen var det kvinnor, som bar det tunga murbruket vid bygget. Magasinet används sommartid som utställningslokal.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail